UMETNOST, ŠPORT IN DEDIŠČINA

UMETNOST, ŠPORT IN DEDIŠČINA

razstava

V okviru posveta bomo odprli panojsko razstavo, na kateri bodo svoje športne zbirke in umetniške zbirke, ki se navezujejo na tematiko športa, predstavili: Slovenski šolski muzej, Narodni muzej Slovenije, Loški muzej Škofja Loka, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Tehniški muzej Slovenije, Muzej Ribnica, Moderna galerija, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej, Zavod Planica (Muzej športa), Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani, Zgodovinski arhiv Celje ter Osrednja knjižnica Celje (spletni portal Kamra).


Večji del razstave bo namenjen zgodovini in razvoju športa na Slovenskem – izvedeli bomo npr., kakšni so bili začetki telovadbe in telesne vzgoje na Slovenskem, o telesni vzgoji v šolstvu, o izdelovanju telovadnega orodja in opreme v ribniškem JOR-u in pozneje v begunjskem Elanu, o primerih slovenskega športnega oblikovanja, kako se je razvijalo smučanje na Pohorju (Zlata lisica) in kolesarjenje v Mariboru, o zgodovini športa v Škofji Loki, spoznali bomo nekatere pozabljene pomembne osebnosti, kot sta npr. Viktor Murnik in Rudolf Cvetko, ter športnike – olimpijce in klube – npr. ASK Primorje. Na primeru Zgodovinskega arhiva Celje bo predstavljeno bogastvo dokumentov, ki jih o športu hranijo arhivi po Sloveniji, spoznali pa bomo tudi športne vsebine na spletnem portalu Kamra.


Posebnost razstave bo povezovanje športa in umetnosti – spoznali bomo, kako so s športom tesno povezani tudi arhitektura in oblikovanje, vizualna umetnost ter gledališče.


Z razstavo želimo obiskovalce seznaniti, da so umetnost, šport in dediščina pomembni gradniki celostnega razvoja posameznika in družbe kot celote. Razstava sledi ciljem medresorskega nacionalnega projekta Umetnost, šport in dediščina, s katerim želimo kreativno povezati področja in spodbuditi nova kreativna partnerstva ter hkrati opozoriti, da ima tudi šport bogato dediščino, ki ji je treba nameniti pozornost.
 

« Napovednik|Razstave

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod EN-KNAP (izvršni producent), Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Slovenski šolski muzej


Galerija Internacionala s teraso

Traja do: 14. oktober 2017

Vstopnice:
Vstop prost.

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas