Izplesana

Izplesana

plesna predstava

Amaya Dance Company, ki je že navdušila občinstva na treh evropskih turnejah, se vrača v Slovenijo z novo predstavo modernega orientalskega plesa. Mednarodno zasedbo tokrat sestavljajo plesalke iz Rusije, Kazahstana, Slovaške, Švedske, Italije in Slovenije. Kot umetniški vodja projekta jih vodi Manca Pavli, ki je Tribal Fusion stil trebušnega plesa pripeljala tudi v Slovenijo, kot uveljavljena pedagoginja pa ga sedaj poučuje po celem svetu.

Po razprodanih dvoranah predstav Orient Under Construction, Bellydance Unveiled ter Infusion Project se tokrat premiera nove predstave obeta v Ljubljani. Predstava Izplesana se ukvarja z aktualnimi vprašanji ženske identitete. Kljub navidezni enakosti v družbi namreč ženske še vedno oblikujejo skrita pričakovanja in stari vzorci družbe.

Plesalke se ukvarjajo s primarnim dojemanjem ženske, ki jo svet v prvi vrsti ceni in ocenjuje na podlagi njene zunanje lepote, vedno znova pa spregleda njen pogum, značaj ali spretnost. Kontrastnost predstavi pa daje njen abstraktni pogled na prostore svobode, v katerih se ženska izraža in zaživi.

------------------------------------------------------------

Ženska, ki išče svoje mesto in identiteto, se izrazi v poeziji in besedi. Besedni izraz se prelije v glasbo, gib in vokal. Želja izraziti svoj polni jaz, bije v srcu vsake ženske, ki v življenju ni zmogla biti vse, kar je želela, ker jo je svet cenil le zaradi njene zunanje lepote, vedno znova pa je spregledal njen pogum, značaj ali spretnost. Ženska, ki se z vsakim letom in vsako generacijo vedno bolj doživlja kot duhovno bitje, ki jo vleče v presežno sfero, pa jo kljub vsej nežnosti in skrbi še vedno družba definira kvečjem kot lepotico, največ kot seksi bojevnico.

"Svojo glavo lahko peljete naprodaj in tvegate življenje za človekove pravice ali pa vsak dan vstanete ob petih in garate v nerazumnih razmerah, lahko raziskujete in v poročilih opredeljujete možne rešitve, lahko ste trenirana samostojna presojevalka, poročevalka, preiskovalka … lahko se nikdar ne vrnete in umrete za prepričanja … pa boste oz. bomo še vedno v košu luštnih in manj luštnih. In o vas bomo zapisali:”Mater je bla luštna, ni?” This is a man’s world. (Katja Fašink)

Izplesana raziskuje različne identitete žensk, ki se razvijajo in spreminjajo tekom njihovih življenj. Identitete, ki zasijejo preko igre različnih vlog in zaradi različnih pričakovanj družbe.  Ženska, ki se skorajda izoblikuje kot produkt povpraševanja na trgu, kot preprosta, lepa in ne preveč pametna.

Ples ves ta čas ostaja navzoč kot presežni prostor svobode, prostor počitka in življenja. Prostor ki (tako okcidentalno) ni le zadovoljevanje individualnega izraza, ampak proslavljanje božanskega združenja umetnika in presežnega.

Tako idejno kot tudi gibalno nas Izplesana pelje v notranjost ženskega doživljanja in gibanja. Koreografija se poigrava z izčiščenimi gibi modernega orientalskega plesa, ki pozornost gledalca pripeljeta navznoter, v prizemljene gibe ženskega torsa, ki jih okrepi tudi vokalni izraz, ki notranje doživljanje in gib še globje zariše publiki. Gibi iščejo estetski pomen lepote in protiutež grotesknosti v različnih fomah giba in scenografije ter v različnih vporednih gibalnih zvrsteh (sodobni ples, ples na tkanini in prvine akrobatike).

Več na: http://www.bellydance-fusion.com/

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorji: Amaya Dance Company

Produkcija: Manca Pavli


Velika dvorana

Trajanje: 75 minut

Vstopnice:
18eur v predprodaji, 25eur na dan predstave

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas