Our Lives: Skupnost

Our Lives: Skupnost

improvizacijsko gledališče

Mednarodna improvizacijska poslastica, kjer se na odru srečajo umetniki iz sedmih držav. Ustvarjalci iz različnih kulturnih, ekonomskih, političnih in tudi umetniških okolij, se posvečajo tematiki skupnosti. Prvi primer za igrivo raziskavo je kot na dlani - mednarodna skupnost gledaliških improvizatorjev. Ali pa kar skupnost ljudi, ki se zanimajo za tovrstno umetniško ustvarjanje in se med drugim srečajo prav na tem dogodku.

Življenje v sodobnih oblikah kapitalizma postaja nevzdržno. In Evropska unija, kjer živijo ustvarjalci predstave, ni izjema. Ena od strategij preživetja je, da gradimo in na vse pretege ščitimo male skupnosti, ki nam ponujajo drugačne odnose. Z umetniškim delovanjem ne moremo in tudi nimamo namena proizvajati velikih družbenih sprememb, lahko pa naredimo prostor za kolektivno ustvarjanje, prostor, v katerem je mogoče preživeti in se pri tem celo dobro imeti.

Skupaj bomo, performerke in performerji ter gledalke in gledalci, preživeli le dve uri, a to še ni razlog, da se ne bi dotaknili pomembnega človeškega vprašanja – kako si pravzaprav želimo živeti skupaj? Vsak trenutek je dober trenutek za to vprašanje in spotoma lahko iščemo odgovore.

Predstava Our Lives: Skupnost je del večjega mednarodnega projekta Our Lives, ki povezuje improvizacijske umetnike iz vseh trenutnih 28 držav Evropske unije in se tematsko posveča življenjem in načinom bivanja znotraj Evropske unije. Več: www.ourlives.eu in www.goli-oder.org.

Predstavo Our Lives: Skupnost sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

------------------
Predstava Our Lives: Skupnost črpa navdih in nadalje razvija zamisli in metode, uporabljene v predstavah Zadnja želja in Skupnost na festivalih Goli oder in Improtheaterfestival Würzburg. Iskrena zahvala vsem soustvarjalcem predstav: Amy Moule, Amy Shostak, Borut Bučinel, Borut Cajnko, Daniel Orrantia, Eva Jus, Evren Gülseven, Goran Završnik, Gregor Moder, Hannu Risku, Heather Urquhart, Inbal Lori, Jan Hrušovar, Jim Libby, Juš Milčinski, Katarina Veselko, Keng-Sam Chane Chick Té, Koray Bülent Tarhan, Lee White, Lena Försch, Marko Mayerl, Mistral Majer, Olivija Grafenauer, Peter Frankl, Sara Šoukal, Sarah Michaelson, Thorsten Brand, Tomaž Lapajne Dekleva, Vid Sodnik, Zeynep Özyurt Tarhan

------------------
O projektu Our Lives
 
Predstava Our Lives: Skupnost je del dveletnega mednarodnega gledališkega projekta Our Lives, ki združuje ustvarjalce na področju improvizacijskega gledališča. Tematsko se posveča življenjem in načinom bivanja v različnih kulturnih, ekonomskih in političnih okoljih. Poigrava se z iskanjem podobnosti in pripoznavanjem razlik ter raziskuje srečevanja življenj in gradnjo odnosov, ki se vzpostavljajo znotraj projekta. Umetniki iz trenutnih 28 držav Evropske unije se bodo spoznavali, se ponovno srečevali, razvijali in izmenjevali zamisli, ustvarjali predstave in sokrojili festivale od jeseni 2017 do pomladi 2018.

Štirje soorganizatorji - Gorilla Theater (Nemčija), Combats Absurdes (Francija), Česká improvizační liga (Češka) in Kolektiv Narobov/Zavod Federacija (Slovenija) – so predani raziskovanju in razvijanju improvizacije kot uprizoritvene metode in produkciji raznovrstnih improvizacijskih predstav. V projektu Our Lives se združujejo z namenom, da umetniško obdelajo temo življenj in načinov bivanja v Evropski uniji, da nadalje razvijajo metodo gledališke improvizacije, da omogočijo improvizacijskemu gledališču večjo produkcijsko podporo in mednarodno prepoznavnost ter da zgradijo močnejše vezi med akterji (umetniki, kulturni delavci, gledališča, organizacije), ki delujejo na področju gledališke improvizacije.
V okviru projekta bodo med drugim nastale 4 predstave, vsaka v zasedbi 7 performerjev izmed 28 umetnikov, sodelujočih v projektu. Predstave bodo nastajale pod režijsko taktirko Christopha Jungmanna (Berlin), Matthieuja Loosa (Lyon), Michaele Puchalkove in Maje Dekleva Lapajne (Ljubljana) in vsaka izmed njih se bo posvečala drugi tematiki znotraj širokega polja življenj in načinov (so)bivanja znotraj Evropske unije. Vabljeni torej na ljubljansko različico, ki se posveča skupnosti.

Več o projektu Our Lives: www.ourlives.eu in www.goli-oder.org
Več o Kolektivu Narobov: www.narobov.org
Več o Zavodu Federacija: www.federacija.net

-------------------
O ustvarjalcih in sodelavcih predstave

Beatrix Brunschko je članica prodornega in mednarodno nagrajenega neodvisnega gledališča Theater im Bahnhof iz Gradca in umetniška vodjinja njihovega improvizacijskega programa ter članica mednarodnega umetniškega kolektiva Orcas Island Project. Kot igralka nastopa v mnogih avstrijskih filmskih in televizijskih produkcijah, režirala pa je tedensko tv serijo Demokracija ter prvi del mednarodnega filmskega omnibusa Should I stay or should I go?. Kot improvizacijska ustvarjalka poučuje, režira in nastopa na mnogih festivalih po Evropi, v Kanadi in v ZDA, trenutno najpogosteje v zasedbi Kana Da.

Gilles Delvaulx je študiral igro na akademijah Woluwé Saint-Pierre Academy in Kleine Academy v Bruslju ter prvi del svoje kariere posvečal igralskim vlogam v klasičnih dramah Samuela Becketta, Antona Tchechova in Vladimirja Nabokova. Leta 1991 je odkril improvizacijsko gledališče in od takrat sodeloval v mnogih tovrstnih predstavah: Improv Match, Scène d’impro, Impro X, Impro en duo, Catch Impro, Rien, Ils/Elles, Bingo, Harold, A2. V letih 2005-2012 je deloval kot eden od umetniških vodij organizacije Belgische Improvisatie Liga. Trenutno pa se posveča svojim projektom, ki združujejo tako prvine klasičnega gledališča kot improvizacije.

Audrius Bruzas je igralec in improvizator iz Litve, dejaven v različnih gledališčih v Vilni - Vilnius State Small Theater, Andželika Cholina Dance Theater, Kitas Kampas, ter v raznovrstnih neodvisnih projektih. Kot igralec in kot igralec sinhronizator je sodeloval v številnih filmskih in televizijskih produkcijah.

Alenka Marinič je neodvisna ustvarjalka na področju uprizoritvenih umetnosti, pretežno na področjih uličnega, klovnovskega, improvizacijskega in fizičnega gledališča. Je soustanoviteljica in članica Kolektiva Narobov, Bimbo teatra (Štefka in Poldka, Čirule Čarule Puf) in zasedbe Globus Hystericus (Pot v Tadam, Tita, Zakaj? Zato!). Kot performerka in soavtorica je gostovala na številnih slovenskih in mednarodnih prizoriščih. Poučuje gledališko improvizacijo, klovnovske prvine in fizično gledališče doma (ŠUGLA, Pripovedovalski Variete, Goli oder, Zavod Bob) in v tujini (Kanada, Nizozemska, Nemčija, Italija, ZDA).

Alexander Georgiev Mitrev je leta 2000 doštudiral igro na bolgarski Akademiji za gledališče in film in od takrat kot igralec sodeluje v predstavah najrazličnejših zvrsti – klasične dramske postavitve, mjuzikli, improvizacijsko gledališče. Je član zasedbe Impro HaHaHa, prvega gledališča, ki se je v Bolgariji posvečalo gledališki improvizaciji. Poleg rednih predstav v Sofiji, velikokrat gostujejo v gledališčih in na festivalih po Evropi.

Mia Møller je študirala gledališče in znanost o medijih na univerzi v Aarhusu na Danskem. Njeni glavni področji zanimanja sta gledališka improvizacija in forumsko gledališče, predvsem v smislu uporabe gledaliških metod na drugih področjih – poslovni svet, socialno varstvo, vsakodnevno življenje. Svoje znanje gledališke improvizacije je dograjevala na impro tečajih pri Keithu Johnstoneu, do zdaj je gostovala na Danskem, v Španiji, na Irskem, na Švedskem, na Finskem, na Norveškem, v Belgiji in v Nemčiji.

Hannu Risku je glasbenik, improvizator in skladatelj iz Porvooja na Finskem. Je eden od ustanoviteljev impro glasbene zasedbe Kaksi Pitkää Miestä, redno pa sodeluje z gledališčem Stella Polaris iz Helsinkov, Kolektivom Narobov iz Ljubljane in mnogimi drugimi improvizacijskimi gledališči. Kot glasbenik igra v številnih zasedbah, kot skladatelj pa piše glasbo za gledališče, cirkus, sodobne uprizoritvene prakse in film. Nastopal je že na številnih umetniških festivalih po svetu (Berlin, San Francisco, Amsterdam, Leuven, Tbilisi, Yerevan, Dunaj, Halle, Hamburg, Stockholm), večkrat tudi na Golem odru v Ljubljani.

Maja Dekleva Lapajne je ustvarjalka na področju uprizoritvenih umetnosti - je režiserka, avtorica in performerka, soustanoviteljica in članica večkrat mednarodno nagrajenega Kolektiva Narobov, umetniška vodjinja mednarodnega festivala Goli oder, ustvarjalka klovnovskih projektov (Moja nit je rdeča, Za crknt, Rdeči noski) in gibalnih predstav (Predelano življenje, Zavod Federacija), je članica mednarodnega kolektiva Orcas Island Project, sodeluje pri predstavah za otroke in mladino (Gledališče Unikat, Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju) ter na radiu in televiziji (RTV Slovenija).  

Borut Cajnko je vsestranski ustvarjalec na področju sodobnih umetnosti. Večstransko aktiven  v Gledališču Ane Monró (1983-2013), KUDu France Prešeren (1986-1998), Zavodu Exodos (2002-), Stripcore/Forumu (2007-), Kolektivu Narobov (2008-) in v drugih projektih različnih umetnikov. Soorganizator, soustvarjalec, tehnični in izvedbeni vodja gledaliških, plesnih in umetniških festivalov v Sloveniji (Ana Desetnica, Ana Mraz, Gibanica, Exodos, Svetlobna gverila, Pajek, Goli oder, Sonica) in na tujem (Black/North Seas, Corners of Europe, 1Space). Sodelavec v številnih filmskih, glasbenih, gledaliških, likovnih, scenskih in video projektih različnih umetnikov, skupin in producentov doma in na tujem (sokreacija, oblikovanje svetlobe in zvoka, scenografija, tehnično vodstvo, igra). Prevedel je okrog 30 knjig in brezštevilne strokovne članke s področja sociologije, antropologije, kulture in umetnosti.

Juš Milčinski je od leta 1999 intenzivno vpet v improvizacijsko gledališče, tako kot igralec in umetniški vodja kot tudi producent. V najrazličnejših vlogah je sodeloval in še sodeluje v številnih impro projektih kot so Impro liga, Improklub, Improvizija in IGLU – improvizacijsko gledališče Ljubljana. Kot izvršni producent je s Kolektivom Narobov in z Zavodom Federacija sodeloval že pri projektu Should I stay or Should I go?, trenutno pa organizacijsko vodi projekt Our Lives ter mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder.


-------------------------
O Kolektivu Narobov


Kolektiv Narobov je predan raziskovanju in ustvarjanju žive umetnosti, pa naj gre za ulične intervencije, gledališke dogodke, radijske posege ali interaktivne predstave. Pomembna stebra njihovega ustvarjanja sta improvizacija in kolektivno delo. Narobovci so močno prepoznavni tako doma kot v tujini: med drugim so prejeli prvo nagrado festivala Improvaganza (Edmonton, Kanada, 2006), kjer so gostovali s predstavo Klic, nagrado občinstva za predstavo De.Kons na festivalu Impronale (Halle, Nemčija, 2007), prvo nagrado festivala Impronale za predstavo Klic (Halle, Nemčija, 2010), v letu 2007 pa Ježkovo nagrado za projekt Velika sestra.

Kolektiv Narobov je 9 let deloval pod okriljem KUD France Prešeren, od leta 2013 pa pod okriljem Družine umetnosti Narobov in v tesnem sodelovanju z Zavodom Federacija Ljubljana, veliko skupnostjo umetnikov, ki se med seboj podpirajo organizacijsko, produkcijsko in umetniško.

Narobovci delujejo mednarodno. Poleg številnih gostovanj v tujini imajo za seboj že dve mednarodni turneji, evropsko (2005) ter severnoameriško (2006). Med letoma 2007 in 2016 so gostovali v Kanadi, Nemčiji, Belgiji, Švici, Avstriji, Franciji, Italiji, Makedoniji, Armeniji, Gruziji, na Nizozemskem in na Švedskem. Vsako drugo jesen v Ljubljani organizirajo Goli oder, mednarodni festival improvizacijskega gledališča. V trinajstih letih obstoja je Goli oder postal eden najpomembnejših tovrstnih festivalov v Evropi in Severni Ameriki, saj ni le pregledni festival, temveč tudi soustvarja dogajanje v slovenski in mednarodni umetniški sceni.

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Kolektiv Narobov, Zavod Federacija

Koprodukcija: Gorilla Theater, Combats Absurdes, Česká improvizační liga
Soorganizator: CK Španski borci
Podpora: Sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, Mestna občina Ljubljana

Zamisel in režija: Maja Dekleva Lapajne

Igra in soavtorstvo: Alenka Marinič, Alexander Georgiev Mitrev, Gilles Delvaulx, Audrius Bruzas, Mia Møller, Trixi Brunschko

Glasba v živo in soavtorstvo: Hannu Risku

Oblikovanje svetlobe in tehnično vodstvo: Borut Cajnko

Umetniško posvetovanje: Christoph Jungmann, Matthieu Loos, Michaela Puchalková

Izvršni producent: Juš Milčinski

Predstava Our Lives: Skupnost črpa navdih in nadalje razvija zamisli in metode, uporabljene v predstavah Zadnja želja in Skupnost na festivalih Goli oder in Improtheaterfestival Würzburg. Iskrena zahvala vsem soustvarjalcem predstav: Amy Moule, Amy Shostak, Borut Bučinel, Borut Cajnko, Daniel Orrantia, Eva Jus, Evren Gülseven, Goran Završnik, Gregor Moder, Hannu Risku, Heather Urquhart, Inbal Lori, Jan Hrušovar, Jim Libby, Juš Milčinski, Katarina Veselko, Keng-Sam Chane Chick Té, Koray Bülent Tarhan, Lee White, Lena Försch, Marko Mayerl, Mistral Majer, Olivija Grafenauer, Peter Frankl, Sara Šoukal, Sarah Michaelson, Thorsten Brand, Tomaž Lapajne Dekleva, Vid Sodnik, Zeynep Özyurt Tarhan
 


Velika dvorana

Trajanje: 120 minut

Vstopnice:
10 eur / 6 eur dijaki, študenti, upokojenci

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas