UTD ali nova socialna država

Predavanje z diskusijo z občinstvom

Zgodba o univerzalnem temeljnem dohodku: Slovenija
Je že čas za novo civilizacijsko pogodbo?

’Skušala sem napisati ’alternativni program reforme socialne države’, ker sem bila prepričana takrat in sem prepričana sedaj, da bi bil lahko UTD tisti inovativni in alternativni program reforme socialne države, s katerem bi si ljudje povrnili potreben optimizem, samozavest in zaupanje v prihodnost, Slovenija pa bi si zagotovila stabilen gospodarski razvoj, ki mu mejo določata skrb za ekološko vzdržnost in skrb za eksistenčno varnost vseh prebivalcev Slovenije,’ piše v uvodu Valerije Korošec v besedilu Predlog UTD v Sloveniji – zakaj in kako?, objavljenem leta 2011 v zborniku UTD v Sloveniji (Založba Krtina).

Avtorica nam bo opisala pot Sekcije za promocijo UTD, ustanovljene januarja 2010, dogodke v zvezi z UTD pred ustanovitvijo in prizadevanja vse do danes. Na tej poti je sekcijo podpiralo in se aktivno angažiralo precejšnje število eminentnih slovenskih družboslovcev in humanistov, ki so vsak s svojega zornega kota razpravljali o vprašanjih, kot so kaj je temeljni dohodek in kaj ni, zakaj ga sploh potrebujemo, kdo ga izplačuje in kdo prejema, zakaj ne zahteva preverjanja premoženjskega stanja niti delovne obveznosti, ali si ga lahko privoščimo, kakšna bi bila njegova višina, iz katerih virov bi se financiral …

Slišali bomo, kakšni so bili odzivi države na pobude in predloge glede UTD in morda tudi, zakaj ideja UTD še ne zmore aktivirati niti odločevalcev niti množic. Predvsem pa tudi predloge za prihodnje korake.

- Dr. Valerija Korošec je sociologinja, magistra analize socialnih politik, profesorica in učiteljica DMV, raziskovalka pogojev in možnosti uvedbe UTD v Sloveniji: članica Sekcije, predstavnica Slovenije v UBIE in BIEN, evropski in svetovni organizacji zaUTD, zaposlena na Uradu za makroekonomske analize in razvoj RS. Govori v svojem imenu. Mariborčanka v Ljubljani, mati in žena.


Vljudno vabljeni!
 

« Napovednik|Izobraževanje

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorji: Valerija Korošec

Produkcija: OPRO, zavod za aplikativne študije


Bralnica

Trajanje: 90 minut

Vstopnice:
prost vstop

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas