Rabih Mroué in Dance on Ensemble: SLON (ELEPHANT)

Rabih Mroué in Dance on Ensemble: SLON (ELEPHANT)

plesna predstava in predstavitev Dance en Ensemble

“Večkrat nagrajeni, vsestranski libanonski umetnik Rabih Mroué se ponovno vrača v Slovenijo. Osebno izkušnjo vojne in nemirov, s katero se v svojem opusu na kreativen in luciden način kontinuirano ukvarja, tokrat prenese v koreografski medij s predstavo Slon.”

Zgodovina samostojnega Libanona (1943) je zaznamovana z negotovimi obdobji politične stabilnosti in nemirov, ki so se vpisali v telesa njegovega prebivalstva. Tako kot pri vrsti tamkajšnjih umetnikov, se vojna tudi pri Rabihu Mrouétu pojavlja malodane kot leitmotiv v njegove razgibanem, umetniško raznorodnem in bogatem opusu. Njegov osrednji umetniški interes so različne oblike reprezentacij ali natančneje falsifikacij realnosti (npr. libanonski mediji), še posebej ker se v njih merijo politične moči za interpretacije konfliktov. Mroué k reprezentacijski dokumentaciji pristopa s subtilno dekonstrukcijo, za katero je značilno lucidno premeščanje dokumentov, da bi z njimi izpostavil logične luknje. Lahko bi rekli tudi: slone, tiste gmote realnosti, ki so nemara tako ogromne in tako blizu posameznikovih ali skupnostnih oči, da jih nihče ni sposoben zagledati. Mroué prav s takšnimi polemičnimi dokumentarnimi deli, v katerih se iz neurejene stihije dokumentov ustvari slon, učinkovito ruši ustaljena prepričanja, jih pretresa in gledalca sili k razmisleku. Nemara bi se Mrouéjevemu opusu prilegal izrek, da je prihodnost tukaj edina gotova reč, ker se preteklost pri nas neprestano spreminja. Libanonski umetnik aktivno deluje prav pri spreminjanju preteklosti: pri ustvarjanju in spreminjajo javnih narativov.

Tako kot druge podobe je tudi posameznikova biografija plod negotove konstrukcije, sestavljene iz politične realnosti, spominov, dejstev in domišljije, ki posameznika konstituirajo. V predstavi Slon, ki jo je libanonski umentik ustvaril s plesalci Dance On ansambla, so izhodiščni elementi podobe anonimnih trupel, ki pričajo o izrednih stanjih in okoliščinah, v katere je posameznik porinjen. Te dokumente markirajo izostali biografski podatki, ki korografijo organizira na retrospektiven način: koreografija se odvije kot detektivka, v katerem se na odru pojavi katalog deduktivnih sklepov. Prazen odrski prostor se z gledalsko imaginacijo dopolni v urbani vojni poligon, v katerem plesalca urita raznovrstne preživetvene strategije. Kljub ponavljajočemu obredju in navidezni lahkotnosti izvedbe, pritisk negotovih ponovitev poti, polzi v notranjost njunih teles.

Slon je že drugo avtorjevo plesno delo za plesni ansambel Dance On, hkrati pa je avtor domačemu občinstvu dobro znan, saj so bila njegova dela doslej predstavljena na festivalu Exodos, v programih zavoda Maska, razstavo njegovega opusa pa je pred nekaj letih pri nas gostila Mestna galerija.

Po predstavi sledi predstavitev Dance on Ensemble.

Več na: www.cofestival.si
 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Zasnova/režija: Rabih Mroué / V sodelovanju z Ty Boomershine, Jone San Martin (DANCE ON ENSEMBLE) / Oblikovanje luči: Patrick Lauckner, Tanja Rühl / Skladba zvoka: Mattef Kuhlmey / Oblikovanje kostumov: Sophia Piepenbrock-Saitz / Plesalca: Ty Boomershine, Jone San Martin / Asistentka režije: Jacqueline Azarmi Eskandani / Produkcija: Cofestival, Nomad Dance Academy Slovenija; koprod: Zavod EN-KNAP
 

Predstva gostuje v okviru Cofestivala


  

V oviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki kontinuirano prinaša vrhunsko produkcijo mednarodnih uprizoritvenih umetnosti v Španske borce.

Program Zavoda EN-KNAP podpirata: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo (ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev) in Ministrstvo za kulturo RS.

 


Velika dvorana

Trajanje: 40 minut

Vstopnice:
7 eur v predprodaji, 20% popusta za dijake, študente, upokojence in skupine nad 5 oseb

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas