Starost ni za mevže

Starost ni za mevže

Pogovor z avtorjem o knjigi Pismo nigerijske vdove

Dragan Petrovec je že v knjigi Fanči s psihiatrije in še hujše zgodbe, še bolj pa v Pismu nigerijske vdove pokazal vso svojo subtilnost opazovanja sveta okrog sebe in prizanesljivost do naključnih pasantov in lastnih zapletov z njimi. Čeprav je videti, da se razumevajoče, pa vendar, norčuje tako iz sebe kot iz drugih, nas predvsem opozarja na nesmiselnost marsikaterega družbenega pravila in na ne zgolj nostalgičen pomen preteklosti in tradicij.


V skladu z zapovedmi časa naslavlja bralce in bralke v ženski obliki. Sprašuje se o svoji vlogi  in položaju, ki si ju v poznih zrelih letih namenjaš sam ne glede na vsiljene podobe okolja. Takole navaja besede devetdesetletnega profesorja: ‘Če stojiš pred vrati, pa se ne moreš odločiti, ali jih je treba zakleniti ali odkleniti, je čas za razmislek o tem, koliko izumov si še dolžan človeštvu.’


Neutrudno trosi toplino vsem, tudi tistim, ki bi se jim raje izognil. Novi feministični miselnosti se raje kot s ciničnim posmehom prijazno opravičuje. Tudi ob spominu na profesorja slovenščine Jožo Mahniča se ob trpkem priznanju neutrudnega spopadanja s starocerkvenoslovanskimi aoristi in podobnimi srednješolskimi guljenji z njemu lastno otožnostjo obregne ob vseprisotne jezikovne malomarnosti, ki nikogar več ne begajo.


Doslednejši je pri priznavanju poraza v boju z informacijskimi tehnologijami, sovražnimi sesalci za prah, pripravami za dopihovanje avtomobilskih pnevmatik, zamegljenimi potrošniškimi finančnimi mehanizmi, z logiko varčevanja, ko ti gre najbolje.


Dr. Dragan Petrovec se je leta 1993 zaposlil na Inštitutu za kriminologijo, kjer je leta 1997 doktoriral s tezo O namenu kaznovanja – slepa ulica absolutnih teorij. Po oceni tujih ekspertov velja za vodilnega strokovnjaka za izvrševanje kazni zapora v svetu. Ukvarja se s filozofijo in prakso kaznovanja, tretmajem obsojenih in s kriminalitetno politiko. Poučuje penologijo na podiplomskem študiju na Pravni fakulteti, na Fakulteti za socialno delo in na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Ljubljani.

 

« Napovednik|Humanistika|Izobraževanje

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: OPRO, zavod za aplikativne študije; koprod. Zavod EN-KNAP

- dr. Dragan Petrovec
- Zoran Senkovič

Ilustracija: Milanka Fabjančič


Bralnica

Trajanje: 90 minut

Vstopnice:
Vstop prost

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas