Kje si hodila toliko časa?

Kje si hodila toliko časa?

plesni večer

Beatrix in Jenna, obe rojeni v dokaj izoliranih državah. Obe imata podobno konstitucijo. Sta gibalki, akrobatki in imata radi paro in vodo. Sta ženski generacije Y. Ena svetlolasa, druga rjavolaska. Skandinavka in Srednjeevropejka. Predniki ene so živeli pod turškim, druge pa pod švedskim imperijem. Ena pije pálinko, druga pa Koskenkorvo. Skoraj sestri. Vendar ne čisto.

»Kje si hodila toliko časa?« je raziskovanje skupnih korenin in vsega kar nas ločuje; družbenih podobnosti in razlik; pomenov besed in metakomunikacije; akcije in reakcije; razumevanja in nerazumevanja; bližine in razdalje; sestrstva in sorodstva. Je predstava mladih umetnic, Finke iz Bruslja in Madžarke iz Hamburga, ki raziskujeta znane in neznane aspekte dveh kultur, ki sta bili nekoč povezani.

S pomočjo piscev, vizualnih in zvočnih oblikovalcev ter preko gest in gibov, ki so kulturno specifični,  sta uspeli slovnična pravila prevesti v gibanje. S tem zastavljata vprašanja o tem kaj nas istočasno ločuje in povezuje.

POZOR: predstava vključuje goloto.

--------------------------------

Beatrix Simkó je madžarska plesalka, koreografinja in intermedijska umetnica. Je diplomirana medijska oblikovalka na Moholy-Nagy univerzi za umetnost in dizajn. Osem let je bila članica plesne skupine Eva Duda Dance Co. V tem času je ustvarila tudi nekaj samostojnih del na področju uprizoritvene in intermedijske umetnosti. Zadnja leta sodeluje pri številnih mednarodnih projektih s Schlachthaus Theatre iz Berna, Rodeo Festivalom iz Münchna, Künstlerhaus Bethanian in Ballhaus Ost iz Berlina. Od leta 2016 nastopa v plesnem duetu z naslovom #Orpheus#Eurydice, za katerega je leta 2018 prejela veliko nagrado Madžarskega plesnega festival. Njena zadnja predstava, »Kje si hodila toliko časa?« je bila izbrana v program festivala d’Avignon Sujets à Vif. Beatrix je tudi uvrščena v dvoletni izbor umetnikov mednarodnega programa Creative Crossroads, projekta Life Long Burning.
Več na: simkobeatrix.hu

Jenna Jalonen alias triplejay je rojena na Finskem, izobraževanje je zaključila na Madžarskem, trenutno pa živi in dela v Belgiji. Po zaključenem študiju klasičnega baleta, ki ga je opravila na Akademiji za ples v Budimpešti, se je preusmerila v sodobni ples in uprizoritvene umetnosti. Plesala in ustvarjala je za številne mednarodne skupine in koreografe kot npr. Eva Duda Dance Co., Centra Europe Dance Theater, Kubilaj Khan Investigations, Kwad bloed/Ugo Dehaes, fAbuleus, Thierry de Mey, Theater Bremen, Máté Mészáros, Untamed Productions, Notch Company/Oriane Varak in HODWORKS. Trenutno skupaj z Beatrix Simko nastopa v duetu »Kje si hodila toliko časa?«. Predstava je bila leta 2018 izbrana v program festivala Festival d’Avignon Sujets à Vif. Razvija in poučuje Triplewave plesno tehniko, v kateri plesalec v različnih plesnih stilih uporablja mehaniko gibanja valov.
 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

koncept, koreografija in nastop: Beatrix SIMKÓ, Jenna JALONEN
zvočno oblikovanje: Ábris GRYLLUS
besedilo: András VINNAI
scenografija, fotografija, video: Daniel DÖMÖLKY
kostumografija: Emese KASZA
oblikovanje svetlobe: Daniel DÖMÖLKY, Krisztián BALÁZS
producentka: Anita VODÁL
produkcija: Andrea Kovács, Let it Be! art agency
podporniki: National Cultural Fund, Life Long Burning, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Finnish Cultural Institute for the Benelux, Trafó House of Contemporary Arts
partnerji: Workshop Foundation, Ultima Vez, Rakastajat Teatteri Pori, Balassi Institute Helsinki, Suomi 100, Studio Latéral 19, Let It Be! Art Agency, Deephoto, PURE, Mei Kawa

Prevod: Jure Škerl

Izvršna producentka programa Plesna Vesna: Karmen Keržar / Uredništvo in stiki z javnostjo: Nina Smerkol / Marketing: Goran Pakozdi / Tehnična izvedba: Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut, Leon Curk, Špela Škulj / Koordinator tehnične ekipe Španskih borcev/EN-KNAP: Jaka Šimenc / Umetniški vodja CK Španski borci, direktor in umetniški vodja Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač / Direktorica CK Španski borci, vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič

---------------------------

Dogodek podpira Balassijev inštitut v Ljubljani.



Dvojni plesni večer gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki prinaša svežo, avantgardno evropsko produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti.



Program Zavoda EN-KNAP podpirata: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo (ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev) in Ministrstvo za kulturo RS.


 


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
12 eur; 8 eur dijaki, študenti; upokojenci, brezposelni vstop prost

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas