Zvokotok

Zvokotok

cikel sodobne komponirane glasbe

Zvokotok se posveča sodobni komponirani glasbi. Zanj je značilna raziskava kompozicijskih postopkov, pogosto v povezavi z glasbeno tehnologijo. Spodbuja in združuje samosvoje zvočne jezike, izvedbeno inovativnost in premeščanje sodobne kompozicije v nove prostorske in koncertne forme.

Zvokotok povezuje prostore ustaljenega institucionalnega umetniškega delovanja s prostori dinamičnega delovanja nevladnih organizacij. Vzpostavlja neobremenjen prostor dialoga in presega umetno razmejitev med področji in prizorišči umetniškega delovanja.

Program
Michio Kitazume: Side by Side
Karlheinz Stockhausen: Vibra Elufa
John Psathas: One Study, One Summary - Etude
—————————
Iannis Xenakis: Rebonds
Per Norgard: I Ching - The Gentle, The Penetrating
Andy Akiho: Stop Speaking
 

-----------------------------

Kurator Primož Trdan v letu 2019 v središče umešča mlado generacijo domačih ustvarjalcev in poustvarjalcev sodobne glasbe in njihovo vpetost v delo s tujimi skladatelji in glasbeniki. Uveljavljenim postopkom sodobne kompozicije, bo program poskušal dodati zvočne rešitve nekaterih mlajših evropskih skladateljev, ki izhajajo tako iz modernistične dediščine skladateljske uporabe razširjenih zvočnih sredstev, šuma, okoljskega, konkretnega zvoka, a snujejo v tesnem dialogu z občutenjem sodobne digitalne dobe.

Simon Klavžar je profesor tolkal in komorne glasbe na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Poleg pedagoškega dela se intenzivno posveča predvsem komorni glasbi in redno sodeluje z ansambli Ensemble Modern Frankfurt, Sonemus Sarajevo, Neofonia Ljubljana, Kompulz in OL-SK duo. Oder si je med drugim delil s člani organizacije Lincoln Chamber Music Society New York ter glasbeniki, kot so Peter Sadlo, Alexej Gerassimez, Katarzyna Mycka, Stefan Hussong, Annika Treutler in Luka Juhart. Klavžarjeva najpomembnejša aktivnost poleg poučevanja je njegov tolkalni duo Drumartica, ki ga od leta 2006 tvori z Jožetom Bogolinom. Duo je prejel sledeče nagrade:

drugo nagrado in nagrado publike v Luksemburgu (International Percussion Competition Luxembourg 2009, prva nagrada ni bila podeljena),
prvo nagrado v Plovdivu, Bolgarija (PENDIM Percussion Competition 2009),
prvo nagrado ex-auquo v Veroni, Italija (Salieri-Zinetti Chamber Music Competition 2012),
tretjo nagrado v Veroni, Italija (Salieri-Zinetti Chamber Music Competition 2011),
nagrado publike v mestu Almere, Nizozemska (Almere Chamber Music Competition 2011),
nagrado publike na koncertu Musical Olympus v dvorani Carnegie Hall, New York 2010,
prvo nagrado ex-aequo v Münchnu, Nemčija (Gasteig Kulturkreis Wettbewerb 2012),
Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani 2009.

Od leta 2006 je Klavžar z duom Drumartica koncertiral v ZDA, Španiji, Rusiji, Luksemburgu, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Švici, Srbiji, Sloveniji in na Hrvaškem. V obliki mojstrskih tečajev je poučeval na univerzah Western Washington University (WA, ZDA), Furman University (SC, ZDA), Birmingham Conservatory (Velika Britanija), Estonian Academy of Music and Theater (Talin, Estonija) in na Konservatoriju v Salernu (Salerno, Italija) ter na seminarjih festivala Albolote (Granada, Španija), Teden marimbe Ivane Bilić (Samobor, Hrvaška), tolkalni festival Tenerife (Tenerife, Španija) in tolkalni festival Merza (Galicija, Španija). Z duom je med drugim nastopal v dvoranah Carnegie Hall (New York), Hermitage Theater (St. Petersburg), Berlinska filharmonija (Berlin), Auditorio de Tenerife (Kanarski otoki, Španija), Künstlerhaus München (Nemčija), in Kennedy Center (Washington DC) ter na drugih uglednih prizoriščih Maryville College (TN, ZDA), Avstrijska ambasada v ZDA (Washington DC), Ljubljanski festival (Slovenija) in festival Emilia-Romagna (Italija). Klavžar je nastopal tudi na festivalih Mecklenburg-Vorpommern (Nemčija, 2010) in Wolfsburg Movimentos (Nemčija, 2011 in 2015). Leta 2015 je kot solist izvedel delo B. Kosa: Koncert za marimbo in bas klarinet s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija na Svetovnih glasbenih dnevih. Redno koncertira tudi na festivalu Slowind, v koncertnem ciklu Predihano v Cankarjevem domu in v sodelovanju s projektom Mini.Musik izvaja koncerte za otroke v Nemčiji. Leta 2017 je bil član tolkalnega ansambla World Percussion Group (Svetovna tolkalna skupina) na turneji po Angliji in Skandinaviji. Z Jožetom Bogolinom od leta 2014 kurira tudi abonma klasične glasbe na Metelkovi v Ljubljani.

Simon Klavžar je tolkala študiral na univerzah v Ljubljani (Prof. Boris Šurbek, 2006-2010), Münchnu (Prof. Peter Sadlo, 2010-2012) in Frankfurtu (International Ensemble Modern Academy, 2012-2013). Leta 2012 je izdal zgoščenko Drumartica I., leta 2016 pa z OL-SK duom ploščo Saxala. Njegovi sponzorji so Adams (Nizozemska), Innovative Percussion (ZDA) in Manic Drum (Slovenija).
 

« Napovednik|Glasba

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod SPLOH

Simon Klavžar – tolkala
 


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
5 eur

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas