Francoski novi val #3

Francoski novi val #3

plesna predstava

Francoski novi val #3


Kolektiv ÈS
JEAN-YVES, PATRICK & CORINNE
 

V ponedeljek, 21. oktobra 2019 ob 20h, bo na odru Španskih borcev v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna pod okriljem Zavoda EN-KNAP, nastopila francoska plesna skupina ÈS s svojo uspešnico Jean-Yves, Patrick in Corinne, ki raziskuje vprašanje kolektiva oziroma tega kako so plesna telesa v neprestanem stanju dialoga in prilagajanja okolju, saj je temeljna os kolektiva ÈS raziskovanje, iskanje in ustvarjanje v troje. Predstava je v letu in pol prepotovala Francijo ter to mlado skupino popeljala na odre v Luksemburg, Belgijo, Hrvaško in Grčijo. Uprizoritev podpirata Francoski Inštitut v Ljubljani in Teatroskop ter sodi v program celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Španske borce prinaša mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo izbrano iz mreže Aerowaves.

Jean-Yves, Patrick in Corinne je trio za pet plesalcev. Nastopajoči se praviloma igrajo z fascinantno energičnim plesom, ki ga navdihuje pojem plagiatorstva: kopirati, lepiti, krasti, vzeti nekaj za svoje, zaseči, ponoviti, vrniti k sebi ... Tu se postavlja vprašanje kolektivnega oziroma kako so naša telesa v nenehnem dialogu in prilagajanju. Odpira se vprašanje medsebojne zamenljivosti ali kako lahko menjava ene osebe v kolektivu spremeni energijo celotne skupine in s tem ponudi pogled na nekaj novega. Gre tudi za dejanje gradnje, ustvarjanje gibanja z nagonom in z nujnostjo.

Jean-Yves, Patrick in Corinne je delo, ki zahteva več perspektiv: pogled publike na plesalca, na posameznika ali na skupino; pogled plesalca na občinstvo; pogled publike na delo kot celoto in na sam ples, v skladu z lastnimi referencami in spomini. Gre tudi za konstrukcijo subjekta, plesalca, gledalca; je stvar zornega kota.

Igrajo se z idejo medsebojne zamenljivosti ter ustvarjajo zaporedja triov; zafrkavajo se iz že videnega, že slišanega in že ustvarjenega, da bi ustvarili specifičen pogled na to kar jih ustvarja in na to kar ustvarja nas same.

Jean-Yves, Patrick in Corinne črpajo iz obdobja in generacije, ki ni naša, vendar je kljub temu močno vplivala na nas. To je obdobje, ki si ga predstavljamo kot čas užitka, ustvarjalnosti, druženja: na raznih javnih krajih se ljudje srečujejo, da bi plesali, se gibali, uživali ob glasbi, ki se je takrat poslušala - Whitney Houston, George Michael, Bonnie Tyler. Tam pa so tudi, da bi se znojili in sprostili energijo preko aerobike.

Predstava se rojeva iz nasprotujoče si želje: na eni strani želja biti kreativen s konceptom, na drugi pa zgolj pojem kreativnosti same. To je paradoks, ki ga odkrijemo s trajnim naporom – tj. tista preveč navdušena in emancipirana aerobika, ki gradi idealistična in umerjena telesa, daleč od pojmov svobode in ustvarjalnosti.

»Moj cilj je bil ples; vsakič je bil cilj ustvariti ples; in doslej mi to še ni uspelo; in to me je res motilo, ker zelo rad plešem. Spraševal sem se, kako lahko resnično ustvarim plesno predstavo? Če hočete biti koreograf, vam bo vaša okolica rekla, da naredite nekaj izvirnega, nekaj novega, nekaj pristnega. Tu je še ena beseda, ki je problematična.«
JÉRÔME

»Skušati biti nekdo drug, je način kako postanemo mi sami.«
JEAN
 

------------------------
KOLEKTIV ÈS
Temeljna os kolektiva ÈS je raziskovanje, iskanje in ustvarjanje v troje. Gre za skupino, ki sebe doživlja kot enoto sestavljeno iz več oseb, v kateri vsak posameznik prispeva svoj individualni delež. Ta kolektivni duh poganjajo vprašanja okoli človeške komunikacije, energije skupine, človeške potrebe po socialni vlogi. Ideja pa ni, da bi individualnost izbrisali, celo nasprotno, da bi jo ohranili in jo dali v skupno rabo, kjer kolektiv v sebi nosi posamezne individualne prednosti.

»To kolektivno vodstvo poganja velika povezanost in naše nenehno spraševanje o komunikaciji, skupinski energiji, nujnosti, da delamo v tej smeri in družbeni vlogi, ki jo takšno razmišljanje lahko igra. Ustvarjamo vsi trije, brez posebne vloge, vsak ima svojo perspektivo in pristop do stvari, da bi predlagal tematike, ki resnično prihajajo iz nas samih. Ne želimo izbrisati individualnih karakterjev, naš cilj je, da jih negujemo in delimo, tako da naše kolektivno delo podpirajo in ohranjajo naše posamezne sile. Ta raznolikost daje kolektivu možnost rasti in prevpraševanja samega sebe. Ta kolektivni način dela je naše plodno tla, naše orodje za ustvarjanje.«

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Koncept in umetniško vodstvo: Collectif ÈS           
Nastopajo: Adriano Coletta, Sidonie Duret, Jeremy Martinez, Alexander Standard, Emilie Szikora 
Svetlobno oblikovanje: Léa Maris       
Kostumografija: Paul Andriamanana
Zvočno oblikovanje: Wilfrid Haberey   
Produkcija: Collectif ÈS                                     
Ko-produkcija: La Briqueterie CDCN Val-de-Marne; La Rampe - La Ponatiere Scene conventionnée, Echirolles; La Maison de la Danse, Lyon; Théatre du Vellein - Capi l’agglo, Villefontaine; La Comédie de Clermont-Ferrand - Scene Nationale; Le CDCN Le Pacifique, Grenoble; La Place de la danse CDCN Toulouse Occitanie; Groupe des 20 - Scènes publiques / Auvergne-Rhone-Alpes                                 
S podporo: Le CND, Lyon; Les Subsistances, Lyon; Les Brigittines, Bruxelles; Le Musée des Confluences, Lyon; L’Etabli Collectif Petits Travers, Villeurbanne; Micadanses, Paris; Studio Lucien – Cie Propos, Lyon; Centre Chorégraphique National Rillieux-la-Pape - direction Yuval Pick; Centre Chorégraphik Pole Pik, Bron
Collectif ÈS podpira Ministrstvo za kulturo in komunikacije v Franciji, DRAC Auvergne-Rhone-Alpes, regionalni svet Auvergne-Rhone-Alpes, mesto Lyon in Adami.
 

Produkcija gostovanja : Zavod EN-KNAP
S podporo : Aerowaves, program Ustvarjalna Evropa, Teatroskop (Ministrstvo za kulturo v Franciji in Ministrstvo za Evropo in zunanje zadeve v Franciji), Francoski Inštitut v Sloveniji


-------------------------------------------
PRODUKCIJA GOSTOVANJA:
Izvršna producentka programa Plesna Vesna: Karmen Keržar / Uredništvo in stiki z javnostjo: Nina Smerkol / Marketing: Goran Pakozdi / Tehnična izvedba: Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut, Leon Curk, Špela Škulj / Koordinator tehnične ekipe Španskih borcev/EN-KNAP: Jaka Šimenc / Umetniški vodja CK Španski borci, direktor in umetniški vodja Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač / Direktorica CK Španski borci, vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič

Program Zavoda EN-KNAP podpirata: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo (ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev) in Ministrstvo za kulturo RS.


Velika dvorana

Trajanje: 55 minut

Vstopnice:
12 eur; 8 eur dijaki, študenti; upokojenci; brezposelni in osebe s hendikepom vstop prost

 

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas