Starizem v zdravstvu

Starizem v zdravstvu

Okrogla miza s strokovnjaki

Starizem se v zdravstvu najpogosteje kaže kot zloraba, infantilizacija, pokrovitaljstvo, medikalizacija in neustrezno zdravljenje pacientov. Vodi k manj kakovostni zdravstveni obravnavi starejših pacientov. Preseči je negativen odnos do starih in starosti med zdravstvenimi delavci in preprečiti  starostno diskriminacijo v zdravstvu.

Ko zdravnik reče osemdesetletniku, ki bi moral zaradi zalitih pljuč ostati na rehabilitaciji, da je postelj in osebja premalo in da bo raje svoj čas in energijo namenil mlajšim bolnikom – koga bi moralo biti sram? Bolnika z zalitimi pljuči, zdravnika, ministra za zdravje, predsednika vlade, vse nas, ki to opazujemo in si mislimo ’Ja, tako pač je’?
Slovenski zdravstveni sistem, tako kot zdravstveni sistemi v večini tujih držav, ni prilagojen staranju populacije. Nedavna raziskava o doživljanju starizma v zdravstvenih ustanovah v Sloveniji je pokazala, da je več kot dve tretjini starejših od 65 let pri zdravstvenih obravnavi občutilo diskriminacijo.


Vljudno vabljeni na pogovor o zadostnosti obravnave, primernosti diagnoz in količine predpisanih zdravil, potencialnih tveganjih, ki nastajajo zaradi neprimerne in neučinkovite komunikacije med zdravniki in pacienti in drugih posledicah starizma v zdravstvu.


Več informacij na: www.opro.si/napovednik
 

« Napovednik|Humanistika|Izobraževanje

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: OPRO, zavod za aplikativne študije

dr. Zvezdan Pirtošek (nevrolog)
dr. Majda Pahor (sociologinja)
dr. Duša Hlade Zore (varuhinja bolnikovih pravic)
 


Bralnica

Trajanje: 90 minut

Vstopnice:
Vstop prost

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas