Projekt NIČ

Projekt NIČ

vodena umetniška instalacija

Projekt NIČ je sestavljen iz petih različnih zgodb v petih različnih prostorih. Projekt NIČ je site specific instalacija, ki presprašuje oprijemljivost življenja in človekovo pozicijo v njem. Kakor pravi Kosovel; 0=∞ in ∞=0, tudi mi govorimo o neskončnosti. O neskončnosti gledališča kot prostora imaginacije. O razpiranju gledališča v različne prostore, ki omogočajo misliti drugačne moduse predstavljanja. O gledališču brez igralcev, prisotnost katerih ni mogoče popolnoma ukiniti. O predstavah, ki jih naredijo tehniki, ki pa nikoli niso samo to. O svetu, v katerem se zdi, da je človek postal odvečen. O spomenikih sedanjosti. O ničnosti  minljivosti. Nič ni odvečno, nič ni potrebno.
 
OMAR ISMAIL: Poglej kdo govori!

Vstopna točka Nič je spoznanje o vpetosti človeštva v sodobno tehnologijo in spone vsesplošne digitalizacije, na katero se zdi, da nimamo (več) vpliva. Otroci so najlažje tarče, odrasli pa zgolj nemi opazovalci. Kaj lahko naredimo? Kdo dejansko govori? Do kam vse skupaj gre?  Informacija je postala nafta 21. stoletja, manipulacija resnica, svoboda suženjstvo.
V projektu nastopa: Uma Ismail
 
GAL ŠKRJANEC SKABERNE: Večno vračanje enakega
Za »pred-moderne« družbe velja, da je njihova osnovna sestavina čaščenje, verjetje, zavetje. Zavetje kosti, dreves in groma. Zadnji človek v vesolju se bo verjetno vrnil k njihovemu čaščenju po tem, ko se bodo grmade »modernih« objektov sesedle same vase. Po človeškem Niču se bo iz izroditve vsega umetnega ponovno rodilo Nekaj. Večno vračanje enakega.
Kostumografija: Zala Česnik
 
HOTIMIR KNIFIC: Ciklon B
V podtalju človekove temne zavesti kljuvajo glasovi, kaj vse je storil in tudi česa ni. Vstopili smo v postfaktično družbo in postali intelektualni apatridi. Diktatura niča ima uničujoče posledice. Vsi govorijo o vremenu, nihče pa ničesar ne naredi. A na voljo imamo vsa dejstva in rešitve. Izbire nimamo, saj nimamo Planeta B. Imamo pa Plan B.
V instalaciji so vključeni deli besedil iz knjige Boštjana Videmška, Plan B (Založba UMco). Zahvala: Andreja Potočnik, Tomaž Grom, Boštjan Videmšek.
 
LEON CURK: Letni časi

Kakšno je (še vedno) lahko mesto in pomen človeka v ekosistemu planeta ob predpostavki, da nismo odvečni?  Da smo del širšega ritma planeta Zemlja, ki ima še vedno letne čase, dan in noč, veter in dež, sonce in mesec? Mati Zemlja še vedno daje žito in rojeva potomce, človek na njej pa ima še vedno lahko srce, uresničuje ideje in mirno sobiva. Domišljija je brezmejna.
Zahvala: Diana, Svit, Miha, Borut Cajnko, Danilo Pečar, Tomaž Grom
 
ŠPELA ŠKULJ: Stvari, ki jih ne naredimo

Spomin je čudna stvar. Dogodkov se vedno spominjamo drugače, kot so se v resnici zgodili. Na en dogodek nima nihče istega spomina. Kaj ostane od preteklosti? Zakaj določenih stvari nikoli v življenju ne naredimo? Obstajajo različne verzije preteklosti. Različne zgodovine. Različne realnosti. Različna vesolja. Različni pomeni, posrkani v permanentni Nič.
Dramaturgija besedila: Kaja Balog; glas v offu: Polona Torkar
 

« Napovednik|Ples in gledališče|Razstave

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorstvo: Omar Ismail, Gal Škrjanec Skaberne, Hotimir Knific, Leon Curk, Špela Škulj
Vodnik in narator: Rok Kušlan
Umetniško in tehnično svetovanje: Jaka Šimenc
Dramaturško svetovanje: Andreja Kopač
Tehnična pomoč: Aleksander Plut


Izvršna produkcija: Karmen Keržar
Produkcija: Zavod EN-KNAP
Stiki z javnostjo in uredništvo: Nina Smerkol
Marketing: Goran Pakozdi
Vodja financ: Julija Travančić
Strokovna sodelavka za finančno in poslovno vodenje: Zala Česnik
Programsko vodenje in koordinacija izobraževalnih dejavnosti: Katja Gabrijelčič
Direktorica Španskih borcev, vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič
Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač
Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
 


gledališče Španski borci

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
8 eur / 5 eur dijaki, študenti, upokojenci / brezposleni in hendikepirani prost vstop

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas