U.F.O.: Poklon Katalini Ladik

U.F.O.: Poklon Katalini Ladik

Uprizoritvene umetnosti

Madžarsko-srbska pesnica in performerka Katalin Ladik velja za “Yoko Ono Balkana” in za pionirko hrupa in umetnosti performansa Jugovzhodne Evrope: s “SoundBodyPoetry” njenega radikalnega body art performansa UFO Party iz leta 1969 je pretresla takratno umetniško sceno in že v sedemdesetih letih uveljavila metode eksperimentalnega dela z glasom in fizičnega performansa.
Nemška plesalka zvoka Jule Flierl in slovenska koreo-vokalistka Irena Z. Tomažin v svojem prvem sodelovanju praznujeta njuno skupno zanimanje za Ladikin umetniški položaj: poklon, ki briše meje med poezijo, igro in eksperimentalnim glasovnim delom, hkrati pa nadaljujeta lastno umetniško raziskovanje fizične izkušnje jezika in artikulacije različnih slojev glasu.

------
Irena Tomazin je plesalka, pevka in filozofinja, dejavna na področju eksperimentalnega gledališča in glasbe. Njena dela je analizirala Bojana Kunst v eseju The Voice of the Dancing Body, njena lastna besedila o glasu pa so bila objavljena v več publikacijah o umetnosti. Posnela je tri albume: Crying Games (2011), Taste of Silence (2014) in Cmok v grlu (2019). V svojih performansih nenehno raziskuje fizičnost glasu kot nejezikovnega orodja. Sodelovala je z Janezom Janšo, Tinom Sehgalom, Malo Kline, Christianom Kestnom, Josephine Evrard ter številnimi drugimi umetniki in umetnicami. V Berlinu vodi cikel glasovnih delavnic The World is Sound.

Jule Flierl v svojem delu izhaja iz zgodovine TonTanza, koncepta, ki glas obravnava kot okončino za ples, kakor ga je prva opisala Valeska Gert v poznih dvajsetih letih 20. stoletja. Študirala je sodobni ples na SEAD v Salzburgu in koreografijo na EXERCE v Montpellieru ter se izurila v somatski glasovni metodi lichtenberger. Njeno uprizoritveno in teoretsko delo se osredotoča na vpliv glasu na zgodovinsko utišane plesalce. Sodelovala je z Martinom Nachbarom, Gintersdorfer/Klassen, Tinom Sehgalom, Meg Stuart in drugimi. Njen solistični performans Störlaut (2018) je bil uprizorjen na nemški Tanzplattform leta 2020. V Berlinu prireja cikel glasovnih performansov From Breath to Matter.


www.juleflierl.weebly.com
 

« Napovednik

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorji: Jule Flierl, Irena Z. Tomažin

Produkcija: Zavod Sploh / Špela Trošt, Alexandra Wellensiek

Koncept, koreografija in nastop: Irena Z. Tomažin, Jule Flierl
Luč: Gretchen Blegen
Zvok: Nicola Ratti
Kostumi: Jean-Paul Lespagnard
Zgodovinsko svetovanje in dramaturgija: Kata Krasznahorkai
Organizacija: Brigita Gračner

Zahvala: Ausland Berlin, Theaterhaus Mitte, Uferstudios, Eden/Dock 11, Maria Jerez, Mateusz Szymunka, Lulu Obermayer, Luise Meier, Vera Pulido, Gaëtan Rusquet, Adaline Anobile, Myriam van Imschoot, Marcus Berger, Antonia Baehr
Produkcija: Alexandra Wellensiek, Špela Trošt
Koprodukcija: Sophiensaele, Zavod Sploh, Charleroi Danse Centre chorégraphique de Wallonie-Bruxelles, PACT Zollverein, Zavod EN-KNAP, Mesto žensk; podpora: Hauptstadtkulturfonds Berlin.
 


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
10 eur (prodaja na prizorišču)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas