Bowrain, Mahmud Al Khatib, Rasfan Haval, Ali R Taha

Bowrain, Mahmud Al Khatib, Rasfan Haval, Ali R Taha

v sklopu predstave Na poteh Evrope

Tokrat se bo predstavi Na poteh Evrope znova pridružil glasbenik Tine Grgurevič alias Bowrain, ki bo v koncertni formi povezal tri umetnike različnih izrazov in narodnosti - Mahmuda Al Khatiba, Ali R Taha, Rasfana Havala. Vsak od treh umetnikov se bo predstavil v svojem umetniškem jeziku, na koncu bodo v skupnem nastopu predstavili še fuzijo le-teh. 
Dvojni dogodek, ki je srečanje plesa, kinoteatra in glasbe umešča sodobne migracije kot ključne za bolj afroazijsko Evropo. 

Na poteh Evrope je predstava, ki se osredotoči na srečanje med dvema tujcema. Mattio Casonom, Evropejcem, ki raziskuje lik Aleksandra Velikega kot simbol za Evropo v protislovnem odnosu s preostalim svetom, ki vedno niha med željo po osvajanju in radovednostjo do drugačnosti, in Muhammadom Abd al-Mun’imom, sirskim pesnikom, ki je po nedavni državljanski vojni pobegnil iz Alepa. Na poteh Evrope (2023) je prvi možni prevod besedila, ki ima dva naslova, dva avtorja, dve povsem različni zgodbi, a je v resnici eno samo. Prvič, gre za sirski rokopis iz 15. stoletja, ki se osredinja na pustolovščine Aleksandra Velikega v Afriki in Aziji. Drugič, gre za bolj sodobni roman sirskega begunca, ki je ubesedil svoje tvegano potovanje od Alepa do Ljubljane. Predstava, ki prevaja vse to gradivo v gibanje in podobe, je nekakšen poskus ‘Kinoteatra’, najbolje jo opiše prav ta izraz.



Tine Grgurevič (rojen leta 1983 v Ljubljani), ki sliši tudi na ime Bowrain, je slovenski skladatelj, pianist, vokalist in glasbeni producent. Že desetletje in več izdaja glasbo na mednarodni ravni - v Evropi, Južni Afriki, ZDA. Njegova žanrsko raznolika glasba sega od klasike in jazza do ambienta, elektronike, etna in indie popa. Poleg celovečernih albumov je izdal več singlov in EP-jev ter pisal glasbo za dela na področju vizualnih umetnosti, uprizoritvenih umetnosti in gledališča. Bowrainovi nastopi v živo so navdušujoče nepredvidljivi. Včasih nastopa ob spremljavi tria, manjšega orkestra ali zbora, drugič pa se pojavi sam za klavirjem, z elektroniko ali brez nje.

Mahmoud Al-Khatib, rojen v Jordaniji, palestinskega rodu, je svojo glasbeno pot začel že v mladosti, v družinskih glasbenih skupinah, kjer je pel skupaj s svojimi bratranci in sestričnami. Izkušnja je postavila temelje za njegovo glasbeno kariero. Kasneje se je posvetil petju tradicionalnih arabskih pesmi, zlasti tistih iz Alepa v Siriji. V Sloveniji se je naučil igrati na oud pod mentorstvom profesorja Marka Korošica in se aktivno vključil v lokalno folklorno sceno.

Rasfan Haval je bil rojen v kurdski regiji v severnem Iraku, trenutno živi v Sloveniji. Pri šestih letih se je z družino preselil v London, kjer je kot mladenič našel strast do igre in gledališča, nato je na univerzi v Chestru študiral dramske in gledališke študije ter se usposabljal na Identity School of Acting v Londonu. Nastopal je v številnih angleških gledališčih v Londonu, med drugim v Almeida Theatru, Tricycle Theatru in Hampstead Theatru. Avtorsko politično monodramo ‘Bitter Soil’ je uprizoril v več mestih v Severnem Iraku.

Ali R Taha je sirsko-iraški kantavtor in glasbeni producent. Pred dvanajstimi leti se je zaradi izobraževanja preselil v Slovenijo in od takrat živi v Ljubljani. Za Alijeve nastope je značilna prepričljiva mešanica etničnih skladb ki izvirajo iz različnih držav Sredozemlja in Bližnjega vzhoda. Poleg interpretacije melodij se avtorsko izkaže tudi kot pisec pesmi - te sestavljajo repertoar , ki je zlitje kulturnih raznolikosti in umetniškega izražanja, opus izvirnih skladb napisanih večinoma v angleškem jeziku. Glasbena pot Alija R. Taha odraža zlitje kulturnih raznolikosti in umetniškega izražanja.

 

« Napovednik|Glasba

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorji: Bowrain (Tine Grgurevič), Rasfan Haval, Ali R Taha, Rasfan Haval

Produkcija: Mattia Cason, Alessandro Conte

Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda En–Knap: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda En–Knap: Marjeta Lavrič / Tehnični koordinator: Jaka Šimenc / Tehnična podpora v Španskih borcih: Omar Ismail, Leon Curk, Hotimir Knific, Gal Škrjanec Skaberne, Špela Škulj / Izvršna producentka: Karmen Keržar / Komunikacijska in kreativna strategija: Dražen Dragojević / Komunikacijsko in kreativno izvrševanje: Valerija Intihar / Vodja financ: Julija Travančić / Koordinatorka in organizatorka dogodkov: Katja Gabrijelčič


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
12 eur (redna cena) / 8 eur (s popustom). Vstopnica velja za vstop na predstavo Na poteh Evrope ob 18:00 in koncert.

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas