Vibracija

Vibracija

Dvojni plesni večer - Plesna Vesna

Visceralno, z drugimi besedami, kar prihaja iz drobovja, se izmika misli in nadzoru, obenem pa vsebuje lastno resnico, pomislite na “notranji občutek”. Kakšen paradoks. Telo je najbolj visceralno v plesu. In plešoče telo je misleče telo, utelešena misel. Bolj ko sta “notranja misel” in “notranji občutek” notranja – in ponotranjena –, bolj je telo v plesu pod nazdorom – in visceralno. Kakšen paradoks. To, kar je za nas najbolj notranje – misel in občutek –, ko je najbolj v telesu, najbolj visceralno, vsebuje ne le lastno resnico, ampak tudi lastno življenje. Tujec v nas, ujet v okvir in past privlačnosti in odbojnosti – vibracija.

Vibracija (2018), ujeta v okvir in past gorečih odtenkov in tonov rdeče ter magnetnega kroga privlačnosti in odbojnosti, raziskuje brbotajoči minimalizem živega telesa, prekipevajočo koreografijo telesne napetosti, ki jo prinaša mejni prostor vibracije. Ples nihanja okoli točke ravnovesja – ali implozije –, nepomirljivi ples natančnosti in naključnosti, skladnosti in trenja, mere in presežka. Ples izjemne spretnosti, neomajne zbranosti in brezhibne izvedbe v klesanju visceralnega giba.

Rita Góbi je plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja, ki nenehno raziskuje plesne stile in jezike. Rojena v Novem Sadu v Srbiji, diplomirala na Madžarski plesni akademiji v Budimpešti. Bila je udeleženka različnih mednarodnih plesnih delavnic in rezidenčnih programov, kot so rezidenca OMI DANCE v ZDA, rezidenca VARP pri SE.S.TA-KoresponDance na Češkem, v studiu MORISHITA v Tokiu pri Japonski fundaciji, PIM OFF v Italiji. Dela Rite Góbi bi lahko najbolje opisali kot pogumna in eksperimentalna ter natančno koreografirana. Njen slog je geometričen, minimalističen in precej redukcionističen. Njen koncept koreografije temelji na instinktivnih, monotonih in ponavljajočih se miniaturnih gibih ter faznih spremembah telesa in stanja, ki se razvijejo iz teh gibov. Linijo gibov spreminja počasi in dosledno. Sozvočje gibov, glasbe, projiciranih vizualnih učinkov in luči ustvarja futuristično vzdušje njenih predstav.

Ryuji Yamaguchi, koreograf, plesalec in pedagog, prihaja iz Japonske, od leta 2007 pa živi v Madabi v Jordaniji, kjer je dekan in vodja plesnega oddelka na koedukacijski internatski srednji šoli King’s Academy. Ryuji je ustanovni direktor skupine Midan: Amman Dance Lab, ki je pomemben steber plesne skupnosti v Amanu. Ryujijevo sodelovanje z Rito se je začelo leta 2016, ko sta bila skupaj s sedmimi drugimi umetniki iz različnih držav izbrana za sodelovanje v programu OMI Dance Residency v Združenih državah Amerike. Naslednji dve leti sta ustvarjala svoj duet Vibration, ki je bil izveden v državah, kot so Japonska, Jordanija, Madžarska, Nizozemska, Italija in Hrvaška.

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Koreografija: Rita Góbi in Ryuji Yamaguchi 
Ples: Attila Horváth and Rebeka Petra Kiss
Glasba: R: Dávid Szegő
Oblikovanje luči: Pavla Beranová (CZ)
Kostumografija: Katerina Csomor
Partner: Fundacija Workshop
Podpora: Ministrstvo za človeške vire Madžarske, Nacionalni kulturni sklad, Fundacija Workshop, Umetniški in kulturni center Sín, Fundacija MOHA - Orkesztika
Produkcija gostovanja: Zavod En-Knap

 
Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.

 


Velika dvorana

Trajanje: 90 minut

Vstopnice:
12 eur (redna cena) / 8 eur (s popustom). Vstopnica velja za dvojni plesni večer Plesne Vesne, katerega del bosta dve predstavi: Vibracija in Neizprosen krog.

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas