Neforma #108

Neforma #108

Serija izvedbenih improvizacij

Pomlad pride vsako leto hitreje. Rože si podajamo že februarja. Tisti, ki se nas še držijo zimske viroze, kuhamo svež pljučnikov čaj, iz ust pa nam diši po čemažu.

Pomladanska Neforma gre v drugo smer, z rahlim zamikom prinaša dan punc, žensk, umetnic, plešočih in takih, ki se jih sliši.

Lepo povabljen-a na spogledljiv pričetek pomladi z metuljčki v trebuhu. V gosteh tokrat Marja Burchard, Enja Grabrijan, Kristýna Peldová in April Veselko.



Neforma, serija izvedbenih improvizacij, povezuje dva medija, oziroma ustvarjalce iz dveh umetnostnih zvrsti, glasbenike, ki se na poseben način ukvarjajo z zvočnostjo, in izvajalce, katerih glavno orodje je njihovo telo; neguje in omogoča razvoj improvizacije kot prakse in odrskega dogodka; je študijsko-procesno orientirana in pozdravlja napake, zdrse, odrske katastrofe, saj se zaveda, da so to najboljši študijski primeri.

Če ne želimo, da Neforma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre. Poleg plesalcev in glasbenikov Neforma k razmišljanju o improvizaciji vabi tudi pisce. Ideja je predstaviti ljudi, ki imajo poseben pristop do odra in umetnosti na splošno. S tem ko jih pripeljemo na ozemlje živega dogodka, verjamemo, da bi to lahko odprlo ustvarjalne izkušnje za vse udeležence Neforme, tudi za občinstvo samo. Neforma vabi umetnike kot goste in obenem kot gostitelje. Odločijo se lahko spremeniti protokole, predlagati različne načine sodelovanja z občinstvom in celo lokacijo in format svoje improvizacije.

V letu 2024 cikel snujeta Nataša Živković in Samo Kutin.



Marja Burchard je skladateljica, izvajalka in multiinštrumentalistka. Živi in dela v Münchnu. Rodila se je kot edina hči Christiana Burcharda, ustanovitelja glasbene skupine Embryo. Ker je odraščala v skupini, je sama prevzela vlogo vodje skupine po smrti svojega očeta leta 2018. Nastopa na različnih mednarodnih gledaliških festivalih, med drugim v Braziliji, Sibiriji in Romuniji. Piše tudi glasbo za filme in sodeluje s finsko plesalko Anno Orkolainen. Poleg tega, da je pevka, igra več instrumentov, kot so vibrafon, klavir, orgle, harmonika, trobenta, santoor, marimba, bobni in druga tolkala. V lanskem letu je za svoje delo prejela nagrado mesta München.

Enja Grabrijan je magistrska študentka etnologije in kulturne antropologije, glasbenica in kamišibajkarka. Violino igra že od malih nog, z njo pa spremlja tudi petje, otroški smeh, pripovedovanje, in v zadnjem času improvizirano plesanje. Sodeluje v duu s plesalko, pevko in harmonikašico Mojco Marijo Frido. Zanimajo jo raznolike glasbene tradicije in sodobna nenavadna zvočenja.

Kristýna Peldová je umetnica, ki se izraža kot plesalka, performerka, koreografinja in pedagoginja. Njena umetniška pot se je začela na Duncan Centre konzervatoriju v Pragi, kjer je zaključila svoje študij. Nadaljevala je s pridobivanjem izobrazbe na Royal Conservatory v Antwerpnu. Leta 2016 je začela sodelovati s Spitfire Company, kjer je postala ključna članica njihovih produkcij. Od leta 2017 je umetniško dejavna v Sloveniji, kjer je sodelovala pri številnih pomembnih projektih in predstavah. Kristýna je soustanoviteljica zavoda NEST(SLO, 2020) in 23 Poems collective (CZ,2023).

April Veselko je plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja. V letu 2016 je zaključila izobraževanje Dance’s Start Up - Leggere Strutture Art Factory, v Bologni v Italiji, v letu 2018 pa MoDem PRO, pri Zappalà Danza v Catanii, Sicilija. Ustvarila je več solo in kolektivnih avtorskih projektov in sodelovala z mednarodno uveljavljenimi koreografi kot so Matjaž Farič, Seiffedine Manai, Daniel Conant, Magdalena Reiter, Mattia Gandini, Gioa Maria Morisco, Gregor Luštek, Eduardo Torroja, Barbara Kan... Njena dela so bila tekom let nagrajena na tekmovanjih OPUS1, Festivalu koreografskih miniatur FKM Beograd in 321…DANCE! koreografskem tekmovanju v Krakowu. April je članica Tovarishia Dance Company ter ena izmed organizatork, rednih pedagoginj in koreografinj za ŠIK – Študijski Izbin Kolektiv.

 

« Napovednik|Glasba|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod Sploh

Nastopajo Marja Burchard, Enja Grabrijan, Kristýna Peldová in April Veselko.
V letu 2024 cikel snujeta Nataša Živković in Samo Kutin.


Velika dvorana

Trajanje: 90 minut

Vstopnice:
5 eur (na blagajni Španskih borcev).

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas