Neforma 28

Neforma 28

Glasbeno-plesna improvizacija

Serija glasbeno-performativnih improvizacij Zavoda Sploh omogoča medsebojno povezovanje in spoznavanje ustvarjalcev s področja sodobnih glasbenih praks in umetnikov s področja sodobnega plesa. Redni improvizacijski nastopi spodbujajo preverjanje lastnih principov ustvarjanja, soočenje z drugimi izvajalci, raziskavo postopkov in refleksijo, ter hkrati seznanjajo javnost z ustvarjalnimi potenciali na omenjenih umetniških področjih.

Vnaprej so dogovorjene le glasbene in plesne zasedbe posameznega dogodka, ki temeljilna postavkah improvizacije in interakcije. Nekateri dogodki so povsem improvizirani, drugi pa so kombinacija strukturiranega plesa in improvizirane glasbe oziroma strukturirane glasbe in improviziranega giba.

Neforma želi spodbuditi sodelovanje različnih avtorjev, ter jim omogočiti platformo za preizkus njihovih postopkov ustvarjanja.

V tokratni Neformi bodo sodelovali:

Nina Fajdiga z izbranimi gosti (ples)
Marko Brdnik in Vitja Balžarosky (glasba)

 

Koreografinja in performerka Nina Fajdiga, rojena l. 1979 v Ljubljani, je diplomirala na The Theaterschool, School for New Dance Development (SNDO) v Amsterdamu. Kot performerka je sodelovala s koreografi: David Zambrano, Pere Faura, Georg Hobmaier, Katie Duck, Matej Kejžar, Simone Truong, Matjaž Pograjc, Sinja Ožbolt, Mateja Bučar, Gyula Cserepes… V letu 2006 je za solo koreografijo “Debris” na ITS (International Theatre School) festivalu dobila nagrado za mlado talentirano koreografinjo. Njena vidnejša koreografska dela so: Freedoll; ChitChat; Debris; Made of Iron, Fe.male; HAWBFA, Sugar Rush ter ...in kliči me Antonija. Trenutno kot redni pedagog poučuje sodobno plesno tehniko in ustvarjalno delavnico na Umetniški gimnaziji (SVŠGL) v Ljubljani in je del kolektiva 50 CollectiVe, ki je bil ustanovljen aprila 2010 po seminarju 50 days of Flaying Low and Passing Through na Kostariki pod vodstvom Davida Zambrana.


Vitja Balžalorsky je eden izmed najbolj prepoznavnih mlajših kitaristov na slovenski glasbeni sceni . Njegov glasbeni jezik sega od mainstream jazza, elektronike, noisa, pa do improvizirane glasbe. Poznamo ga iz ustaljenih zasedb kot so Balžalorsky/Drašler 3o, Kombo Zlatka Kaučiča , Orchestra Senza Confini, Buche 4 in Litošt, ter ad hoc projektov različnih slovenskih in tujih glasbenikov, ki so dejavni predvsem na področju kreativne glasbe, ter drugih oblik umetnosti. V kontekstu improvizacije je njegov najbolj prepoznavni element procesiranje kitarskega signala s pomočjo modularne analogne sinteze, ter digitalnih samplerjev. 
 

Marko Brdnik je klasično izobraženi glasbenik, ki je študiral pri Hugu Nothu na Akademiji za glasbo v Trossingenu (Nemčija). Aktiven je kot solist in komorni glasbenik. Je član mednarodno priznanega ansambla za sodobno glasbo Est.Est.Est. Sodeloval je na EXPO 2000, Documenti 11 in s Filmakademie Ludwigsburg pri projektih filmske glasbe. Ustanovil je ansambel "Zero hour Quintet", s katerim je dobil prvo nagrado na Astor Piazzolla competition v Italiji. Je avtor glasbe številnih gledaliških in plesnih predstav. Zelo rad se ukvarja z glasbo, v kateri akordeon ni tradicionalno prisoten.
 

« Napovednik|Glasba|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod Sploh

Nina Fajdiga z izbranimi gosti (ples)
Marko Brdnik in Vitja Balžarosky (glasba)

 

Produkcija:

 

V sodelovanju: Španski borci


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
5 eur

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas