5. PLESNA NACIONALA

5. PLESNA NACIONALA

Zavod EN-KNAP in Center kulture Španski borci,
v sodelovanju z
Društvom za sodobni ples Slovenije in
Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti
vabimo na

5. PLESNO NACIONALO!

Že 5. Plesna NACIONALA 30. novembra na brezplačni prireditvi prinaša strnjen pregled slovenske sodobnoplesne ustvarjalnosti! Skoraj sto nastopajočih bo v treh programskih sklopih predstavilo kratke izsečke skupaj 28 že zaključenih del ali del v nastajanju. Ker je bistvo Plesne NACIONALE tudi spoznavanje, mreženje in druženje, se bo večer sklenil z zabavo! Prireditev bosta povezovala mojstra Impro lige in ŠILE, Juš Milčinski in Rok Bohinc!


O PLESNI NACIONALI

Plesna NACIONALA vam bo tako kot vsako leto zgoščeno, preko kratkih, nekajminutnih izsekov predstav in projektov v razvoju pokazala posebnosti, poglede, zamisli in potenciale slovenske sodobnoplesne umetnosti.

Ideja skupne množične predstavitve sodobnega plesa je bila na ta način prvič izvedena na proslavi Dneva državnosti, junija 2005, na Trgu republike v Ljubljani. Takšno predstavitev sodobnega plesa od takrat negujemo in jo razvijamo.

Letos bo Plesna NACIONALA prvič izvedena bo v treh programski sklopih (PITCHING, U20 in PRO) s spremljevalnim Info@Plesom. Predstavitvam v Pitching Session bodo prisostvovali tudi trije uveljavljeni mednarodni gostje, Bettina Masuch, John Ashford in Honne Dohrmann.

Letos se je v treh sklopih prijavilo 28 prijaviteljev. Navduševali se bomo lahko nad mladimi ustvarjalci, predstavljali bomo še nerealizirane nove umetniške ideje v raznolikih formatih, v večernem programu pa se nam obeta 17 del avtoric in avtorjev, ki so vsak na svoj način zaznamovali letošnjo sodobnoplesno produkcijo.

Nacionala je druženje, spoznavanje. Nacionala pomeni izmenjavo izkušenj in idej. Nacionala je tu za vas dragi gledalci, ljubitelji umetnosti in kulture, ustvarjalci, producenti, programerji in vsi ostali naključni radovedneži!

Iztok Kovač
Direktor Zavoda EN-KNAP in umetniški vodja Centra kulture Španski borci

Teja Reba
Predsednica Društva za sodobni ples Slovenije

Nina Meško
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, samostojna strokovna svetovalka za ples

 

PDF - PROGRAMSKA KNJIŽICA - klik na povezavo (332 kb)

 

PROGRAM 5. Plesne NACIONALE:

15:00 - PITCHING SESSION (Velika dvorana)

18:00 - U20 (Velika dvorana)

19:00 (1. del) in 20:00 (2. del) - PRO (Velika dvorana)

21:30 – ZABAVA (Kavarna Internacionala)

Ves dan: info@Ples (Kavarna Internacionala)
 
 

O PROGRAMU

15:00 - PITCHING SESSION (Velika dvorana)
Pitching Session je novost Plesne NACIONALE, ki je namenjena iskanju novih formatov prezentacije plesa. Je izmenjava idej, pogledov, pristopov in praks in poetik različnih avtorjev, prav tako pa izmenjava mnenj med ustvarjalci ter med ustvarjalci in gledalci. Predstavitvi, omejeni na največ 10 minut, sledijo vprašanja in odgovori.

Na predstavitve smo povabili uveljavljene mednarodne goste Bettino Masuch, direktorico gledališča Tanzhaus nrw iz Düsseldorfa, berlinskega festivala Tanz Im August in festivala Spring Dance v Utrechtu, Johna Ashforda, direktorja mreže Aerowaves in dogoletnega nekdanjega direktorja londonskega gledališča The Place, in Honneja Dohrmanna, direktorja programa za ples v Nacionalnem gledališču Mainz, direktorja festivala Internationale Tanztage Oldenburg in festivala Tanz Bremen. Gostje bodo po končanih predstavitvah o videnem razpravljali in enega od projektov predlagali za koprodukcijo v Španskih borcih v letu 2014.
 

18:00 - U20 (Velika dvorana)
V sklopu U20 se predstavljajo avtorji, mlajši od 20 let, z največ sedemminutnimi izsečki svojih del. Mlajšim avtorjem sklop odpira možnost dodatne izvedbe svojega dela na odru, obenem pa omogoča stik s starejšimi kolegi s plesne scene, izmenjavo izkušenj ter spremljanje celotnega programa Plesne NACIONALE.


19:00 (1. del) in 20:00 (2. del) - PRO (Velika dvorana)
Utečeni sklop iz prejšnjih let je namenjen profesionalnim ustvarjalcem na področju sodobnega plesa, starejšim od 20 let, ki na njem predstavljajo odlomke iz svojih novejših del. Predstavljeni bodo do desetminutni izsečki iz predstav ali projektov v razvoju avtorjev in avtoric, ki so vsak na svoj način zaznamovali letošnjo sodobnoplesno produkcijo, skupaj osem del v prvem delu in devet del v drugem delu.
 

21:30 – ZABAVA (Kavarna Internacionala)
Ker je bistvo Plesne NACIONALE tudi druženje plesnih ustvarjalcev in programerjev, se bo večer nadaljeval z zabavo.


Ves dan: info@Ples (Kavarna Internacionala)
Info@Ples je celodnevna sejemska predstavitev kulturnih zavodov, društev, šol in drugih organizacij na področju sodobnega plesa.


____________________________________

Dodatne informacije: Goran Pakozdi, koordinator 5. Plesne NACIONALE: goran.pakozdi@en-knap.com, 040 463 762
 

« Napovednik|Izobraževanje|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Zavod EN-KNAP in Center kulture Španski borci

v sodelovanju z  Društvom za sodobni ples Slovenije in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti

   

     

 

 


Velika dvorana

Vstopnice:
prost vstop

 

Morda vas zanima tudi

5. Plesna NACIONALA, 30. 11. 2013

Novice

Fotogalerija - 5. Plesna NACIONALA

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas