Ivanuša & Kugler: WHITMAN

Ivanuša & Kugler: WHITMAN

Promocijski koncert ob izidu CD-ja »WHITMAN«

Sodelovanje uveljavljenega glasbenega dvojca Ivanuša&Kugler na projektu Whitman je porodilo drugi album dua, ki mu bo posvečen koncert Španskih borcih. Album ”WHITMAN”, ki ga je izdala ljubljanska založba Muskafiber, vsebuje enajst skladb na besedila velikega ameriškega pesnika Walta Whitmana. 

Whitman je drugi skupni projekt skladatelja, harmonikarja in pianista Draga Ivanuše, ki ga poznamo po njegovi filmski glasbi in glasbi za gledališče, ter bobnarja Enosa Kuglerja, ki ga srečamo v zasedbah Fake Orchestra in Sekou Kouyate Experience. V projektu se jima s svojimi pesmimi pridruži tretji, virtualni član zasedbe: revolucionarni ameriški pesnik 19. stoletja, Walt Whitman.

Njuna glasba za klavir in bobne je sicer nastajala kot serija časovno omejenih kratkih improvizacij, inspiriranih z izzivom iskanja oddaljenosti in bližine v komunikaciji, raziskovanju mehanizmov, ki delujejo pri improvizacijskem muziciranju, asketskih samoprepovedi in predajanju svobodi. Osemdeset skladb sta januarja lani posnela ter deset izbranih uvrstila na prvenec, ki sta ga maja 2012 izdala pri založbi Muskafiber.

Drugi skupni projekt Whitman sta premierno koncertno predstavila januarja letos v Cankarjevem domu. V njem Ivanuša & Kugler Walta Whitmana postavljata v središče svoje glasbe, ki je inspirirana s poezijo tega pesnika svobode, enakosti, ljubezni do vseh živih bitij, začetnika moderne poezije, ustvarjalca, ki je s svojim delom revolucionarno zaznamoval ameriško in svetovno književnost ter močno vplival na poznejše avtorje, med drugim tudi bitniško generacijo s sredine 20. stoletja. Igrata se z besedami, ki jih Ivanuša reproducira s pomočjo midi harmonike, z ritmi in za Whitmana tako značilnimi naštevanji.

Po koncu sveta se začenja nov svet. Whitmanova poezija z glasbo dua Ivanuša & Kugler je pravi uvod v to novo ero.


 

Več na: ivanusakugler.com

Napovednik na Youtube
Odlomki iz koncerta, januar 2013

****
Iz recenzij

»Eno je, da se poezija in glasba privlačita bolj kot želja ustvarjalcev, ne medijev, nekaj povsem drugega – in toliko bolj redkega – pa je, če se v res dobri zamisli združita tekst in zvok ... Drago Ivanuša in Enos Kugler sta to sijajno zlitje forme in vsebine predstavila s scela navdušujočim nastopom, polnim presežkov.« (Radio Študent, 23. 1. 2013)

 

 

« Napovednik|Glasba

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Glasbenika:
Drago Ivanuša (midi harmonika)
Enos Kugler (bobni)

Vizualije:
Kolektiv Komposter

Muskafiber d.o.o. Drago Ivanuša


Mala dvorana

Trajanje: 75 minut

Vstopnice:
Brezplačne vstopnice je mogoče prevzeti na dan dogodka od 18h dalje.

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas