Karkoli / Anything

Karkoli / Anything

Zagrebški plesni ansambel

Izvrstni šestčlanski Zagrebški plesni ansambel (ZPA), ki je v Španskih borcih pred dvema letoma navdušil s predstavo Laure Aris Alvarez Pod zaprtimi očmi, bo tokrat uprizoril novo predstavo vzhajajoče španske koreografske zvezde, Daniela Abreua. 

Na Tenerifih rojeni koreograf in plesalec je z ZPA, edinim stalnim ansamblom za sodobni ples na Hrvaškem, ustvaril predstavo Anything (Karkoli), ki govori o tem, da se med našim rojstvom in smrtjo lahko zgodi karkoli. Vse izhaja iz telesa, v katerega se zapiše vsaka podrobnost, ki se nam je zgodila v življenju. Med moškim in žensko, v katere notranjem svetu se predstava prične, se lahko zgodi karkoli: ljubezen, sreča, ločenost in bližina kot nasprotja praznini sveta. To je ples živih teles v praznem prostoru, svet, ki se odziva očem in ušesom, od koder je mogoče odpotovati v prostore, ki bi lahko bili tudi del sanj ... 
 

Beseda avtorja:

Vsa moja dela se začno v iskanju nečesa, kar lahko povem iz telesa. V začetku me ne zanimata koncept ali določena ideja, pač pa ljudje in kaj počno, da bi bili srečnejši. In vse to je ujeto v naših mišicah. To me motivira: najti to, kar je skrito v mišicah, telesu.

Predstava se začne v zunanjem svetu, v tem svetu. Svetu, ki se neposredno odziva očem in ušesom. Od tod potuje v prostore, ki bi lahko pripadali sanjam. Od človeških muh se premaknemo k najbolj negotovim nujnostim: željam. Delo v svojem prehajanju med koreografskim in gledališkim diskurzom predstavlja ljudi, ki izpričujejo svojo potrebo po bližini, po veljavi, ki govorijo o tem, kaj jim pomenita samota ali družba, ljudi, ki se smejejo in tiste, ki žive v strahu.

Daniel Abreu


***

DANIEL ABREU

Številne produkcije Daniela Abreua so ustvarjene na ločnici med plesom in dejanjem. Podobne so potovanju, slikarijam in podobam v gibanju. S svojimi kreacijami, ki so na meji sanjskega, do potankosti dovršene in sestavljene v vizualno vrhunsko in estetsko stvaritev, navdušuje tako občinstvo kot tudi kritiško javnost po vsem svetu.

Diplomiral je iz psihologije na Pedagoški fakulteti v Distancii. Kot performer je bil v Španiji član različnih nacionalnih plesnih in gledaliških skupin. Prejel je vrsto nagrad, med katerimi so Nagrada žirije za koreografijo (Premio del Jurado a la Coreografia), ), Nagrado Fundacije AISGE za najboljšega plesalca za udeležbo na ameriškem plesnem festivalu leta 2005 (Premio Fundacion AISGE) na 18. koreografskem tekmovanju v Madridu (Certamen coreografico de Madrid) in nagrado za najboljšega plesalca na 4. Koreografskem tekmovanju v Maspalomas (1999) (IV Certamen Coreografico de Maspalomas). V 2011 in 2012 je bil izbran kot umetnik mudul dance gledališča Mercat de les Flors v Barceloni, Španija, v mreži 22 evropskih plesnih hiš v okviru večletnega projekta Modul-dance.

Leta 2004 je začel snovati lastno plesno skupino, ki danes deluje pod imenom Daniel Abreu Company. Ustvaril je več kot 30 plesnih del, ki so bile gostovala v 17 azijskih, evropskih, južnoameriških in centralnoameriških državah. Ustvarjal je tudi za skupine Proyecto Titoyaya (Valencia, 2010), Zawirowania Dance Theater Company (Varšava, 2010), Cía. De Danza Nómada (Tenerifi, 2007 in 2009), festival En Pe de Pedra (Santiago de Compostela, 2006).

Koproducenta ene njegovih zadnjih produkcij, Animal, sta ugledni gledališki in kulturni center Mercat de les Flors v Barceloni, in Auditorio de Tenerife, delo pa je nastalo s podporo Modul Dance in bilo premierno predstavljeno v Station Zuid (Tilburg, Nizozemska).

Daniel Abreu o svojem delu predava in vodi številne delavnice, razvija lastna avtorska dela, obenem pa režira projekte tudi za druge ustvarjalce in skupine.ZAGREBŠKI PLESNI ANSAMBEL

Zagrebški plesni ansambel (ZPA) je uveljavljena skupina za sodobni ples (edina stalna skupina za sodobni ples na Hrvaškem), ki je ohranila zavidljivo kontinuiteto dela, izobrazila vrsto uveljavljenih hrvaških plesalcev in plesnih strokovnjakov, gostovala na številnih uveljavljenih festivalih in v gledališčih na Hrvaškem in po svetu ter od svojih začetkov do danes ostala brezkompromisna v svojem umetniškem izrazu. Slovi po izvirnih delih, performativni moči izvajalcev in edinstveni pripravljenosti odgovoriti na izzive različnih avtorskih poetik.

Ansambel je nastopal na vseh pomembenjših festivalih v državi in sodeluje z vsemi velikimi gledališkimi hišami na Hrvaškem. V tujini gostuje na uveljavljenih festivalih in gledaliških hišah po Evropi ter tudi v Rusiji, Mehiki, Egiptu, Koreji in Izraelu, pri izobraževanju svojih plesalcev pa sodeluje z uveljavljenimi domačimi in tujimi koreografi in pedagogi. Zadnji projekti so koprodukcije uglednih gledališč in plesnih centrov, kot so Zagrebško gledališče za mlade (Zagrebačko kazalište mladih, ZeKaeM), Cankarjevega doma in Zavoda EN-KNAP. Ansambel je tudi začetnik festivala plesa in neverbalnega gledališča v Svetvinčenatu, uveljavljenega festivala za sodobni ples.

 


« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorji: Daniel Abreu

Produkcija: Zagrebški plesni ansambel

Koncept in koreografija: Daniel Abreu
Izvajalci: Petra Chelfi, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić, Petra Valentić, Ognjen Vučinić, Matea Bilosnić
Izbor kostumov: Kristina Jakovac Bangoura
Oblikovanje svetlobe: Aleksandar Čavlek

Fotografinja: Maja Kljaić
Grafično oblikovanje: Martina Granić
Prevod: Mirna Čubranić
Tonska tehnika: Tomica Kraljić, Kruno Miljan
Svetlobna tehnika: Saša Bogojević, Marinko Maričić

Glasba, uporabljena v predstavi: Max Richter (Derek to El Paso, Embers, Song), Christian Fennesz (Fa, Instrument 1), Peter Broderick & Machinefabriek (Departure), White Rainbow (Warm Clicked Fruit)
Umetniško vodstvo: Snježana Abramović Milković
Producentka: Petra Glad
Stiki z javnostmi: Kristina Krtanjek
Produkcija / Production: Zagrebački plesni ansambl
Ko-produkcijs: Zagrebačko kazalište mladih
S podporo: Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Accion Cultural Espanola - program ACE/PICE
Zahvale: Plesni centar TALA 

Premiera: 30. oktober 2013, Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) 

www.zagrebackiplesniansambl.hr

Predstava poteka v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP.


 


Velika dvorana

Vstopnice:
6*/10 eur (*dijaki, študenti, upokojenci, hendikepirani, brezposelne osebe)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas