Na lažni sledi

Na lažni sledi

Diederika Peetersa je strah. Bolestno se boji bacilov in okužbe, groza ga je višine, strah ga je duhov in zarot. Trpi za hudo obliko preganjavice in muči ga tudi - najhujša od vseh - sveta groza pred neuspehom. Na lažni sledi predstavlja serijo napol abstraktnih in pol-miselnih prizorov, ki jih navdihuje komični potencial iracionalnih in drugih strahov. Peetersa obliva mrzel pot, medtem ko skuša premagati absurdnost svojih obsesivnih in paranoidnih osebnostnih potez. 

Najhujši sovražnik je zvok, kajti četudi je na odru sam, je v performansu uporabljen (in zlorabljen) tudi zvok, ki se vzpostavi kot drugi lik na odru. To je skratka duet za izvajalca in zvočno predlogo, ki se pretvarja, da je solo, ki skuša odkriti, ali je stari mojster Buñuel imel prav, ko je dejal, da "zvok bolj vzdraži domišljijo od podobe". 

Peeters, ki ga sicer poznamo iz mednarodnega umetniškega kolektiva Superamas, se v svojem prvem solo performansu ukvarja s komičnim potencialom preganjavice: iracionalnimi notranjimi realnostmi, predstavami o stvareh, ki preprosto ne obstajajo. Na lažni sledi je nekje med trilerjem, komedijo in radijsko igro. Peeters na odru materializira sanje, spomine in misli, v katerih pomen nikoli ni absoluten in kjer so tradicionalni vzročno-posledični odnosi obrnjeni na glavo, sledi (red herring, izvirni naslov predstave, je angleški izraz za zavajajočo, lažno sled) pa pogosto zavedejo. Predstava za vse, ki bi se svoji tesnobi, strahovom, preganjavicam ..., radi nasmehnili.

"V predstavi se prepletajo izsečki grozljivk, absurdnih zgodb ter Peetersovih razmišljanj o lastnih namerah s predstavo. Kot da bi hkrati gledali šest različnih filmov. Skrajno smešno in zabavno delo z neverjetno prepričljivo izvedbo. Toda obenem gre več kot za komično delo; Na lažni sledi na svoj zabavni način ponuja slikovit prikaz sodobne zmedenosti v svetu, ki nas nenehno obstreljuje z dražljaji brez začetka, brez konca in brez povezanosti."

-Pieter T’Jonck, De Morgen, 15/11/2011  

Predstava je v angleškem jeziku s slovenskimi nadnapisi.


Po predstavi ob 21. uri v bralnici (1. nadstropje) sledil pogovor z Diederikom Peetersom.

Z avtorjem se bo pogovarjala Jedrt Jež Furlan, publicistka in producentka.

Vabljeni!

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Ideja in izvedba_Diederik Peeters
Glasba in zvok_ Lieven Dousselaere
Scenografija_ Sarah & Charles
Oblikovanje svetlobe_Henri Emmanuel Doublier

Asistent luči_ Ivan Fatjo
Kostumografija_Christoph Hefti & Carmel Peritore
Reflektorji_ Philippe in Bill Aitchison
Vodja produkcije_Rina Govers
Umetniško svetovanje_tbc
Produkcija_SPIN vzw
Koprodukcija_Beursschouwburg, Kunstencentrum BUDA
V sodelovanju: Pianofabriek Kunstenwerkplaats, STUK Kunstencentrum, Kunstencentrum Vooruit and Four Days Association, Praga
S podporo Flamske vlade in Komisije flamske skupnosti

Predstava gostuje v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP; ki v Španske borce kontinuirano prinaša vrhunsko produkcijo uprizoritvenih umetnosti.

Gostovanje predstave v sodelovanju s Flamsko vlado

Veleposlaništvo Belgije / Ambassade van België | Raad van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest Botschaft von Belgien - Rat der Flämischen Regierung

 


Velika dvorana

Trajanje: 55 minut

Vstopnice:
8* / 12 eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni, hendikepirane osebe)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas