Pozor Hud Ples 2: Vrnitev Legend

Pozor Hud Ples 2: Vrnitev Legend

Didaktična plesna predstava

Predstava POZOR HUD PLES 2: VRNITEV LEGEND je vznemirljiv prelet skozi svetovno zgodovino sodobnega plesa v 20. stoletju! Gre za mednarodno razširitev in nadgradnjo predhodne didaktične plesne uspešnice Pozor, hud Ples!, ki si jo je v Sloveniji ogledalo že blizu 10.000 obiskovalcev, njen avtor Iztok Kovač pa je zanjo prejel tudi Zupančičevo nagrado.

Predstava, ki razbija mit o odtujeni nedostopnosti sodobnega plesa in njegovi zaprtosti vase, saj na sodoben način komunicira z gledalcem, ples predstavi kot del sodobnega urbanega utripa življenja in ga prevaja v dostopen jezik, na katerega niso imune niti druge oblike »mobilne kulture«. 

»Kaj je sodobni ples?« Na videz nedolžno in preprosto vprašanje zna nenadoma povzročiti precej zmede. POZOR, HUD PLES 2: VRNITEV LEGEND se ga loti celostno in praktično, vprašanje o sodobnem plesu testira v razmerju do utripa sodobnega življenja in ga – to je morda najpomembneje – uprizarja skozi sam medij sodobnega plesa.

»Vrnitev Legend« je didaktični pripomoček v obliki plesne predstave, ki kronološko in pregledno predstavi zgodovino sodobnega plesa ter se razvija v pravo plesno avanturo oziroma akcijsko pustolovščino s sodobnimi prijemi. Gledalca vpelje v genezo sodobnega plesa s predstavitvijo cele vrste plesnih legend z zvenečimi imeni ter s serijo ilustrativnih koreografskih podob in plesnih stilov iz različnih obdobij (najde se vse – od baleta, predstavnikov modernega plesa, avantgardistov oziroma postmodernega plesa do plesnega oziroma fizičnega gledališča).

Opravka imamo z živo zgodovino, ki je z različnimi koreografskimi pisavami vpisana v plesalčevo/gibalčevo telo, in se dogaja pred gledalci tukaj in zdaj. EnKnapGroup s serijo primerov iz svetovnega plesnega repertoarja uprizori več predstav v eni sami, medtem ko od samega začetka razvoja odrskega plesa menjavajo slikovite in historično značilne kostume, se vztrajno izvijajo iz primeža različnih formalizacij, kodifikacij giba in tehničnih predpisov. Zgodovina sodobnega plesa se ponuja kot živa zgodovina postopnega osvobajanja sodobnega plesa in njegovega avtonomnega telesa.

Predstava ne pristane na nehvaležno marginalizacijo sodobnega plesa, prej njegovo zgodovino prikaže kot vztrajen boj in proces izoblikovanja sodobnega plesa v samostojno in samosvojo odrsko umetnost. Vendarle se je prav z odgovori na vprašanje: »Kaj je to sodobni ples?« nenehno revolucioniralo pogled nanj. Sodobni ples v zavesti gledalcev prikaže kot trdoživo, uporno in vedno bolj aktualno prakso svobode, ki ne pristaja niti na vnaprejšnje kalupe in omejitve niti na življenje v senci drugih umetnosti.

Za izogibanje sodobnemu plesu pravzaprav ni nobenega razloga več. In tukaj se odgovor na vprašanje: »Kaj je to, sodobni ples?« pravzaprav šele začenja.

Nika Leskovšek


__________________

Mednarodna skupina EnKnapGroup, ki jo je leta 2007 ustanovil koreograf Iztok Kovač, je v tem trenutku edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Sestava izjemnih plesalcev iz Velike Britanije, Belgije, Madžarske, Švedske, Hrvaške in Slovenije dela pod Kovačevim umetniškim vodstvom z mednarodno priznanimi koreografi in režiserji izrazito raznorodnih estetskih provenienc ter se razvija v prvovrsten plesni ansambel. Od leta 2009 ima EnKnapGroup svoj domicil v Centru kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah.

Koreograf, pedagog in plesalec Iztok Kovač je v devetdesetih letih pojem slovenskega sodobnega plesa tako rekoč iz nič umestil v evropski in svetovni kulturni prostor. Pod okriljem festivala Klapstuk, je leta 1993 v belgijskem Leuvenu ustanovil mednarodno plesno skupino En-Knap in jo leto kasneje v Ljubljani legitimiziral kot produkcijski zavod EN-KNAP.  Po 14 letih projektnega delovanja je leta 2007 ustanovil mednarodno plesno skupino EnKnapGroup, prvi stalni ansambel za sodobni ples pri nas, in produkcijo preusmeril na repertoarno delovanje. Dve leti pozneje je Zavod EN-KNAP prevzel vodenje Centra kulture Španski borci, kjer Iztok Kovač kot umetniški vodja izbira domači in mednarodni program. Poleg tridesetih avtorskih projektov, umetniškega vodenja in pedagoškega dela, njegov opus vključuje tudi kinematografijo šestih plesnih filmov. V dvajsetletnem intenzivnem delovanju je v evropskem prostoru sodobnega plesa utrdil prepoznavnost lastne estetike in zagotovil zašitni znak, v katerega kvaliteto že od začetkov vlagajo številni domači in tuji koproducenti. Iztok Kovač je prejemnik številnih najuglednejih domačih in mednarodnih nagrad.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Koncept in režija: Iztok Kovač
Ustvarjalci in izvajalci: EnKnapGroup (Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec, Jeffrey Schoenaers, Lada Petrovski Ternovšek)
Glasba: Drago Ivanuša, Tomaž Grom, John Zorn, Johann Sebastian Bach, Fabritio Caroso, Jean-Philippe Rameau, Léo Delibes, Igor Stravinski, Jerome Kern, Gaetan van den Bergh, Charo Calvo, Miquel Casaponsa
Oblikovanje vizualij: Komposter
Oblikovanje svetlobe: Luka Curk
Scenografija: Iztok Kovač, Luka Curk, Komposter
Kostumografija: EnKnapGroup
Artikulacija vsebin: Iztok Kovač, Tanja Skok, EnKnapGroup
Vodja vaj in rekonstrukcija historičnih plesov: Tanja Skok
Branje besedil: Nada Vodušek
Tehnična izvedba: Luka Curk, Omar Ismail, Hotimir Knific
Izdelava kostumov: Katarina Škaper, Marija Pogačnik
Fotografije: Andrej Lamut
Izvršna produkcija: Karmen Keržar

Produkcija: Zavod EN-KNAP

 

Sponzor: MK Light & Sound
S podporo Mestne občine Ljubljana - Oddelka za kulturo

 

Projekt EKG+, ansambel za sodobni ples, poteka v okviru operacije Nove karierne perspektive II. Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov, razvojne prioritete »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti« prednostne usmeritve »Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti«.


 
Več na: http://www.bobri.si


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
Predstava 31. 1. 2017 je v okviru 9. ljubljanskega festivala kulturno-imetnostne vzgoje BOBRI. Brezplačne vstopnice bodo na voljo v soboto, 14. januarja, med 11.00 in 16.00 (oz. dokler ne poidejo) v Festivalni dvorani na Vilharjevi 11. Vsak odrasel obiskovalec lahko prevzame vstopnice za največ tri prireditve, vendar za vsako prireditev največ pet vstopnic. Po navedenem datumu bodo preostale vstopnice na voljo v prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča na Trgu francoske revolucije 5; odprta je vsak delavnik od 12.00 do 17.30, ob sobotah od 10.00 do 13.00. Morebitne nerazdeljene vstopnice bo mogoče prevzeti na kraju prireditve, in sicer uro pred začetkom.

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas