Človek, ki je prodal svet

Človek, ki je prodal svet

Bralna uprizoritev gledališkega teksta

Človek, ki je prodal svet je konverzacijska drama o dobrem in zlem, ki se dogaja na zaslišanju. Tam mora asistentka tožilca izvedeti čim več odgovorov od diktatorja, da ga bodo lahko obsodili. On vidi v tem priložnost za rešitev, in začne se igra mačke z mišjo. Kaže, da bo celo zmagal, a ne ve, da ima asistentka v rokah asa, ki lahko spremeni celotno situacijo. 

PREDSTAVITEV

Živimo v letu 1939, le da ne vemo, kdo je Hitler. Tako je trenutno globalno stanje. Vidimo vse več sovraštva, razklanosti, jeze, nazadnjaštva in ostalih negativnih emocij, a nihče ni pripravljen za to nič narediti. Dosti ljudi se vrže v brezbrižnost, mnogi se pa umaknejo v apatijo, tretji pa v distanco do vsega. Kdo bi ob vsem tem dejal, da bi res rabili figuro, proti kateri bi se združili, nakar bi bil svet spet znosen. Toda ta oseba bi morala tudi poskrbeti za ogromno trpljenja, kajti le tako bi se vsi združili proti njej. Ta oseba bi bila Človek, ki je prodal svet oz. človek, ki je naredil nemogoče – združil razdeljeni svet.

Smo na zaslišanju po padcu enega takega človeka, Haverja Rickenbacha. Tam mora asistentka tožilca Hannah Robinson izvedeti čim več odgovorov od Haverja, da ga bodo lahko obsodili. On vidi v tem priložnost za rešitev in se začne igrati igro mačke z mišjo. Kaže, da bo celo zmagal, a ne ve, da ima asistentka v rokah asa, ki lahko spremeni celotno situacijo.
Živimo v letu 1939 in ne vemo, kdo je Hitler. Zato smo si ga izmislili – on je Haver Rickenbach, on je Človek, ki je prodal svet, on je človek, ki ga naša vrsta žal rabi. Šele prek ljudi, kot smo on, smo sposobni spoznati, da smo lahko boljši, kot smo.

Predstavljena bo zgodnja verzija drame.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Društvo kvalitetnih kulturno-umetniških praks Smehomat

Berejo:
Marko Plantan
Vesna Kuzmić
Meta Jesenko

Glasba:
Vid Polončič Ruparčič

Avtor in režiser:
Mitja Lovše


Kavarna Internacionala

Trajanje: 75 minut

Vstopnice:
Prost vstop

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas