Festival Spider

Festival Spider

Festival (pre)drzne plesne umetnosti in umetnosti peformansa

Po uspešnih potujočih plesno-umetniških manifestacijah Pajek/Spider, ki so med leti 2010 in 2015 v organizaciji Pekinpaha potekale ne le v Ljubljani, temveč tudi v Lyonu, Berlinu, Atenah, Bruslju in Zagrebu, bo Pajek ponovno omrežil prestolnico Slovenije s svežimi mednarodnimi plesnimi predstavami in performansi.

Iniciator in umetniški vodja festivala, Matej Kejžar, čigar zadnja predstava, Rave, je lani doživela premiero na Avignonskem festivalu, bo na letošnjem Pajku premierno predstavil svojo najnovejšo koreografsko stvaritev, Klub 1 2, v kateri poleg Kejžarja nastopajo še izjemni mednarodni plesalci Gilles Polet (Belgija), Peter de Vuyst (Belgija) in Riccardo Guratti (Italija).

Znameniti francoski koreograf in gledališki režiser Laurent Chétouane, prejemnik številnih mednarodnih nagrad in štipendij, ki živi in dela med Nemčijo in Francijo, bo na Pajku predstavil premiero plesne predstave Je(u), za katere izvedbo bo poskrbel njegov stalni sodelavec, švedski plesalec Mikael Marklund.

Za enega od vrhuncev prvega dne festivala bo poskrbel tudi britanski umetnik performansa in vodja londonske umetniške inštitucije ]performance s p a c e[, Benjamin Sebastian, ki smo ga na ljubljanskem Pajku leta 2013 že videli, letos pa bo s pomočjo bobnarja Jaka Bergerja (SI) in tetovatorja Alana Kosmača (SI) predstavil prvo postavitev svojega novega triurnega performansa, poimenovanega po znameniti pesmi Dylana Thomasa Do Not Go Gentle Into That Good Night (Ne stopi krotko v to dobrotno noč).

Prav tako pa ne gre zamuditi plesno-koncertnega dueta Valquiria (Valkira) cenjene mlade švedske koreografinje in glasbenice Ofelie Jarl Ortega in argentinskega glasbenika Ornamentija d’Ora, triurnega performansa I am my own Horse (Sam svoj konj sem) drznega danskega peformerja in koreografa Charlieja Labana Trierja, plesne predstave Panegyric (Panegirik) grškega koreografa Andreasa Hannesa ter nove plesne predstave Kalk (Kreda) obetavne koreografinje Sigrid Stigsdatter Mathiassen, ki je na Pajku gostovala tudi lani.

V petek 3. junija, na drugi dan festivala, bo od enajstih dopoldne naprej potekala D&G zabava na splavu ob bregu Ljubljanice, za izjemen zaključek festivala Spider 2016 pa bo poskrbela priznana britanska umetnica peformansa Poppy Jackson, ki se bo v petek popoldane prvič predstavila slovenskemu občinstvu, in sicer z ekskluzivnim performansom Rite.

Festival Spider 2016 bo potekal 2. junija zvečer v Španskih borcih (glavni festivalski dogodek) in 3. junija zvečer, in sicer na strehi Mednarodnega grafičnega likovnega centra.


Program Festivala

ČETRTEK, 2. junij 2016

18.30 Otvoritev festivala
18.45 Charlie Laban Trier (DK): SAM SVOJ KONJ SEM
/ I AM MY OWN HORSE (180’)
19.15 Benjamin Sebastian (UK): NE STOPI KROTKO V TO DOBROTNO NOČ
/ DO NOT GO GENTLE INTO THAT GOOD NIGH
T (180’)
19.30 Andreas Hannes (GR/NL): PANEGIRIK / PANEGYRIC (20’)
20.00  Laurent Chétouane (FR) & Mikael Marklund (SE): IGRA(M) / JE(U) (30’) - PREMIERA
21.00  Sigrid Stigdatter Mathiassen (DK): KREDA / KALK (25’)
21.30 Matej Kejžar: KLUB 1 2 / CLUB 1 2 (90’) - PREMIERA
23.30 Ofelia Jarl Ortega (SE) & Ornamenti d’Oro (AR): VALKIRA / VALQUIRIA (35’)

PETEK, 3. junij 2016

11.00 /D&G: REJV NA LJUBLJANICI / RAVE ON RIVER LJUBLJANICA (360’)
17.00 Poppy Jackson: OBRED / RITE (40’) (ekskluzivni performans)
N
a strehi Mednarodnega grafičnega likovnega centra


Festival bosta gostili in povezovali mednarodna operna diva Giovanna Serrano, ki jo poznate iz Cabareta Tiffany, in vedno misteriozna Noemi Veberič Levovnik.
 

« Napovednik|Glasba|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Pekinpah

Festival Spider 2016 sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Premiero predstave Je(u) Laurenta Chétouanea sofinancira Fancoski inštitut v Sloveniji.  Festival Spider je del celoletnega programa produkcijske hiše Pekinpah, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo.

 

Ustvarjalci:
Andreas Hannes (GR/NL)
Benjamin Sebastian (UK/AU)
Charlie Laban Trier (DK)
Laurent Chétouane (FR/DE)
Matej Kejžar (SI/BE)
Ofelia Jarl Ortega (SE) & Ornamenti d’Oro (AR)
Poppy Jackson (UK)
Sigrid Stigsdatter Mathiassen (DK)
Noemi Veberič Levovnik (SI)
 


Velika dvorana

Traja do: 3. junij 2016

Vstopnice:
Vstopnice: Dnevna vstopnica: 16eur, 12*eur / Vstopnica za posamezno predstavo: 10eur, 8*eur (*samozaposleni v kulturi, študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas