Por sal y samba

Por sal y samba

Plesna predstava

Znoj, kri in solze tekmovalcev v latinskoameriških plesih. Predstava Carlesa Casallachsa Por sal y samba (Za sol in sambo) je humorni, a obenem brutalni pogled v zakulisje profesionalnih plesalcev latinskoameriških plesov, ki se soočajo z nenehno težnjo po popolnosti. Plesalka in plesalec preživljata neskončne ure treningov in nastopov ter mazohistično vztrajata pod nemogočim pritiskom zahtev po dovršenih gibih, z večnim nasmeškom na obrazu. Toda kako zapleten in napet je v resnici njun odnos ter kaj se zgodi, ko se sproži tempirana bomba, njuno razmerje pa eruptira v vzajemni sadomazohizem?

Duet sproža vprašanja o spektaklu, ikonografiji in vzročno-posledičnem zaporedju. Ples, ki je ustvarjen z namenom zadovoljevanja in izražanja specifičnega pogleda na lepoto, je predstavljen v obliki spektakla. Z zaporedjem avtor izraža ambivalenco v časovnici dvajsetih minut, ki sama postane neuspeh v ustvarjanju spektakla: napetost namreč pade brez vrhunca in spektakel se razkrije kot nespektakularen. Sadomazohistično maltretiranje, ki vključuje užitek in bolečino, je predstavljeno neposredno in občinstvo postavi v vlogo voajerja. Ti nenehni premiki perspektive v predstavi ustvarjajo velika nasprotja, ki občinstvo nenehno silijo v nov razmislek o lastnem položaju v predstavi.


O avtorju:

Carles Casallachs premore raznolik nabor izobrazbe in zanimanj. Zanima ga vzajemno povezovanje in razumevanje. Na področju telesa je sledil filozofiji tehnik, ki se začne v Barceloni z latinskimi in standardnimi plesi, jazzom, pantomimo, špansko folkloro in klasičnim baletom. Po študiju sodobnega plesa na Kraljevi akademiji v Madridu je odkril sodobni ples in je zdaj v 3. letniku študija koreografije na amsterdamski SNDO. Na področju vizualnih umetnosti je študiral fotografijo in digitalne medije ter deloval kot fotograf in oblikovalec spletni strani. Zadnje čase se ukvarja z odsotnostjo prisotnosti, slabim okusom, spolnostjo, ikonami, močjo, tekočinami, pop kulturo in koncem sveta. V plesu uresničuje odrske sanje drugih koreografov, toda obenem že začenja ustvarjati lastne koreografije, kot je duet Por Sal y Samba.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorji: Carles Casallachs

V okviru otvoritve sezone v Španskih borcih, 15. september - javna prireditev pred Španskimi borci in v veliki dvorani.
 

Por Sal y Samba

Nizozemska/Španija 

Umetniško vodstvo: Carles Casallachs
Izvajalca: Clara Burdet Saito, Carles Casallachs
Svetovalka: Aitana Cordero

Gostovanje poteka v okviru programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP, ki kontinuirano, mesečno prinaša vrhunsko mednarodno produkcijo uprizoritvenih umetnosti v Španske borce, ter v okviru jesenske edicije festivala Plesna Vesna, ki prinaša svežo, ekstravagantno produkcijo evropskih uprizoritvenih umetnosti.

     

V OKVIRU:

»Ples na platnu, film na odru«
srečanje plesa, filma in videa v Slovenski Kinoteki in Španskih borcih
15. – 28. september 2012


Velika dvorana

Vstopnice:
prost vstop; prevzem brezplačnih vstopnic na blagajni Španskih borcev od 1. septembra 2012 dalje, vsak delovnik od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas