Basse danse

Basse danse

Plesna predstava

Predstava Basse danse je plesno delo, ki je onkraj konceptualizacije in postmodernega. Predstava se opira na evropsko glasbo 15. stoletja: "basse danse" je bil eden najbolj razširjenih dvornih plesov stoletja, ki je temeljil na drobnih, lahkih in gracioznih korakih blizu tal.

Predstava Basse danse je plesna karta, strog urnik glasbe in gibov.

Je vmesni prostor – prostor med gledališčem in opuščenim prostorom.

Basse danse
je tisti drobec časa, v katerem si dovoliš premakniti iz ene realnosti v drugo. Je nekje vmes med svobodo in omejitvijo, odvečnostjo in nujnostjo, izmišljijo in resnico, med umirjenostjo in nemirom, med čustvenostjo in zadžanostjo.

Basse danse
prikazuje nenehne spremembe, katerih cilj je, da vseskozi ostajajo enake. Premaknjena harmonija, blisk skoraj brez groma, prostor nasprotij, kjer hrup hodi z ramo ob rami slavi renesačne glasbe.

Predstavi okvir določata glasbeni stil in gibalna struktura. Glasba tiste dobe je služila ustvarjanju harmonije, kratkočasju, zabavi in plesu; obstoj je bil zaradi nje povzdignjen, breztežnosten in eleganten. Organizacijsko načelo koreografije je nepredvidljivost; združitev mišic in refleksov. Iz vznesenih solov se gradi skupnost, hkratni gibi potekajo sinhrono. Razločeni elementi giba prikazujejo nove oblike. Miselno stanje, ki ga porajata fizičnost in njen vpliv na gibanje, koreografijo ponavlja v neskončnost.

21. marca 2012 je predstava Basse danse prejela nagrado Rudolfa Labana kot najboljša madžarska predstava sodobnega plesa v sezoni.

 

HODWORKS

Hodworks je leta 2007 ustanovila Adrienn Hód. Skupina, ki ima stalno zasedbo, k sodelovanju redno vabi umetnike z različnih področij. Delo skupine temelji na metodi, ki jo je razvila Hódova in ki je usmerjena na ustvarjanje novih oblik in dramaturških načel. Kodworks ustvarja tako akcije, posebej prirejene za določeno lokacijo, kot tudi plesne predstave, namenjene predstavitvam v gledališčih.


Madžarska koreografinja ADRIENN HÓD, ki je bila v zadnjih petih letih kar štirikrat nominirana za nagrado Rudolfa Labana, je znana po svojem radikalnemu pristopu k telesu, prostoru, uporabi eksperimentalne glasbe in vzajemnih povezavah med njimi, vključno z občinstvom. Leta 1993 je diplomirala na Budimpeštanski plesni šoli in premore formalno izobrazbo s širokega polja gibalnih stilov in gledaliških pristopov, kar ji omogoča osredotočanje na plesalce ter dekonstrukcijo in rekonstrukcijo lastnih gibov. Poleg ustvarjanja lastnih koreografij uči sodobne plesne tehnike, improvizacijo in kompozicijo, od leta 2005 je redna predavateljica na Plesni akademiji v Budimpešti, kot plesalka pa sodeluje v delih Márte Ladjánszki.


Kot koreografinja nenehno raziskuje nove vidike in neskončno raznolikost načinov, kako se telo lahko giba na odru, ter neposrednih vtisov, ki jih ti zbujajo v občinstvu. Hódova prevrača ter nenehno reinterpretira to, kar vidi v obdobju vaj. Njena dela skušajo iz plesalcev »izvleči« to, kar se v njih zares dogaja, ter slednje povezati z občinstvom, pogosto igrivo in s samonanašalnim humorjem. Svoja dela rada uprizarja v prostorih brez scenografije. »Minimalizem do konca,« kot temu pravi sama: »Telesa in glasovi lahko napolnijo vsak prostor. Pritegne me čisti nič. Praznina je zame navdih, ki vzdraži mojega duha.«

Spletna stran: www.hodworks.hu

 

Pred predstavo bo obiskovalce nagovoril njegova ekscelenca dr. István Szent-Iványi, ambasador Veleposlaništva Madžarske v Ljubljani, ki je podprlo gostovanje skupine Hodworks.
 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorji: Adrienn Hód

V okviru otvoritve sezone v Španskih borcih, 15. september - javna prireditev pred Španskimi borci in v veliki dvorani.

 

koreografija: Adrienn Hód
plesalci: Emese Cuhorka, Júlia Garai, Marco Torrice, Csaba Molnár
živa glasba, vokal: Zoltán Mizsei
dramaturgija: Ildikó Végh
scenografija: Rózsa Sebő
kostumi: Kati Imre / Artista Studio
oblikovanje luči: Bas Berensen
koproducent: Grand Theatre Groningen

s podporo: Madžarsko ministrstvo za človeške vire, Nacionalni kulturni sklad, Javni sklad Tempus Public Foundation (Program vseživljenjskega učenja EU), Fundacija New Performing Arts, Fundacija Off, Fundacija Workshop, Mestna občina Budimpešta, L1 Dance Works, Gödör Club, Tanzfabrik-Berlin, Radialsystem-Berlin
posebne zahvale: Júlia Hadi, Susanne Martin, Petra Péter, András Juhász, Ármin Székely-Szabó, Ádám Czirák, Csanád Pávai


Gostovanje poteka v okviru programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP, ki kontinuirano, mesečno prinaša vrhunsko mednarodno produkcijo uprizoritvenih umetnosti v Španske borce, ter v okviru jesenske edicije festivala Plesna Vesna, ki prinaša svežo, ekstravagantno produkcijo evropskih uprizoritvenih umetnosti. 
         

V OKVIRU:

»Ples na platnu, film na odru«
srečanje plesa, filma in videa v Slovenski Kinoteki in Španskih borcih
15. – 28. september 2012

 

V sodelovanju z Veleposlaništvom Madžarske v Ljubljani


Velika dvorana

Vstopnice:
PROST VSTOP; prevzem brezplačnih vstopnic na blagajni Španskih borcev od 1. septembra 2012 dalje, vsak delovnik od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas