Fobija

Fobija

7. 9. v okviru 63. Ljubljana Festivala

7. 9. ob 21:00 v Križankah v okviru 63. Ljubljana Festivala!

Fobija – meja strahu in brezmejni strah. Drzna in kompleksna predstava, ki prepleta ples, gledališče in živo glasbo, govori o eni ključnih tem sodobnega sveta. Izraelska koreografa Guy Weizman in Roni Haver, prejemnika številnih mednarodnih nagrad, v veliki slovensko-nizozemski koprodukciji raziskujeta mehanizme strahu.

Smo namreč v negotovih časih. Svetovni konflikti nas dosežejo takoj ter povzročajo strah in negotovost. Brez strahu bi bilo življenja kmalu konec, saj nas strah obvaruje pred nevarnostjo. S strahom se branimo, a obenem postavljamo z njim meje in zidove. Strah izostri človekove čute in nas napravi budnejše, a obenem tudi napadalnejše, zato lahko poraja ksenofobijo.

Izhodišče predstave Fobija je besedilo francoskega filozofa in pisatelja Alberta Camusa Ni victimes ni bourreaux (Ne žrtve ne rablji, 1946): »Živimo v strahu, kajti absolutno prepričanje ni več mogoče (...), ker živimo v svetu abstrakcij, teles in strojev, absolutnih idej in primitivnega mesijanstva.« Predstava Fobija raziskuje, kaj se zgodi, ko skušamo ostati odprti do drugega navkljub strahu pred neznanim.

»Predstava govori o strahu pred tem, da nam ne bi uspelo spremeniti sveta.«
Guy Weizman, koreograf

Iz kritik:

»Ali skozi teror spektakla na terorizem začenjamo gledati kot na spektakel?
Ali resničnost izgubljamo izpred oči?« De Volkskrant (Annette Embrechts)

»Fobijo označujejo izjemni plesni prizori, medtem ko hipnotična in intenzivna glasba Slagwerk Den Haag učinkovito (in glasno) poglablja grozeče vzdušje... Na srečo je v predstavi prostor tudi za smeh.« Dagblad van het Noorden (Job van Schaik)


O nastajanju predstave

Mednarodna plesna skupina EnKnapGroup je predstavo ustvarjala na Nizozemskem z izraelskima koreografoma Guyjem Weizmanom in Roni Haver, ustanoviteljema Club Guy & Roni. Avtorja je k sodelovanju s skupino povabil umetniški vodja EnKnapGroup Iztok Kovač. Fobija je 20. avgusta s svetovno premiero odprla 25. edicijo enega najodmevnejših evropskih festivalov uprizoritvenih umetnosti, Noorderzon v nizozemskem Groningenu. Po treh vnaprej razprodanih večerih na Nizozemskem in po uprizoritvi na 63. Ljubljana Festivalu se bo začela tudi največja vezana turneja v zgodovini slovenskega sodobnega plesa in verjetno tudi gledališča; predstava bo namreč v treh mesecih naštela kar 25 gostovanj na Nizozemskem in v Nemčiji.

Po besedah koreografov motiv za koprodukcijsko sodelovanje leži v močni umetniški povezavi med plesnima skupinama, ki obe ustvarjata samosvojo različico sodobnega plesa in gledališča. Na Guyja Weizmana in njegovo koreografsko sodelavko Roni Haver je močno vplivalo delo koreografa in ustanovitelja Zavoda EN-KNAP, Iztoka Kovača. Club Guy & Roni je v preteklosti že večkrat uspešno sodeloval z odmevno nizozemsko tolkalno zasedbo Slagwerk Den Haag, ki je poznana ljubiteljem sodobne tolkalne glasbe po vsem svetu, skupaj pa ustvarjajo kompleksne in večplastne glasbeno-plesne produkcije.


O ustvarjalcih

Guy Weizman in Roni Haver sta priznana in večkrat nagrajena izraelska koreografa, ki delujeta na Nizozemskem. Osredotočata se na sodobne teme, njuna pogosto obravnavana tema je osebna svoboda posameznika v različnih političnih in družbenih kontekstih. Njun gibalni vokabular je inventiven in surov, rezultat pa so pogosto intrigantne, zapeljive in dinamične predstave. Kot plesalca sta Haverjeva in Weizman sodelovala s koreografi, kot so Ohad Naharin (plesna skupina Batsheva, Tel Aviv), Juan Carlos Garcia (Lanonima Imperial, Barcelona), Wim Vandekeybus (Ultima Vez, Bruselj – le Roni Haver) in Itzik Galili (Galili Dance, Amsterdam/Groningen).

Leta 2002 sta Weizman in Haverjeva osnovala Club Guy & Roni, ki je pomemben ambasador uprizoritvenih umetnosti na Nizozemskem. Club Guy & Roni s sedežem v Groningenu združuje plesalce in druge umetnike z vsega sveta. Ustvarja nekonvencionalne in samosvoje predstave z izrazito avtorsko noto, ki presegajo žanrsko omejitev plesa: eksplozivno plesno gledališče, ki je dinamično in robustno, obenem pa tudi ganljivo in duhovito. S svojo divjo mešanico plesa, gledališča in žive glasbe je priljubljen gost mednarodnih festivalov v Madridu, Rimu, Tallinu, Berlinu, Marseillu in Frankfurtu. Zasedba plesalcev je prejela številne nagrade, odlikujejo pa jo izjemna fizična sposobost in močna odrska prezenca.

Nizozemska tolkalna zasedba Slagwerk Den Haag je s svojo izvirno, inventivno in tehnično virtuozno tolkalno glasbo v 35 letih obstoja zgradila mednarodni sloves. Premore raznolik program, od specializiranih raziskovalnih projektov do velikih mednarodnih koprodukcij. Slagwerk Den Haag sodeluje s partnerji, kot so festivali Holland Festival, Bang on a Can (New York) in Orkater, ter skladatelji, med katerimi so Guo Wenjing, Louis Andriessen, Michael Gordon, Seung-Ah Oh in Steve Reich.

Mednarodno plesno skupino En-Knap je leta 1993 pod okriljem festivala Klapstuk, v belgijskem Leuvenu, ustanovil Iztok Kovač, ki je v 1990. letih pojem slovenskega sodobnega plesa tako rekoč iz nič umestil v evropski in svetovni kulturni prostor. Leto kasneje je skupino v Ljubljani legitimiral kot produkcijski Zavod EN-KNAP. Mednarodno uveljavljeni produkcijski zavod v evropskem prostoru in širše v dobrih dveh desetletjih delovanja uveljavil lastno estetiko ter pritegnil široko mednarodno mrežo koproducentov. Od leta 2009 upravlja Center kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah, kjer je domicil edinega stalnega ansambla za sodobni ples pri nas, EnKnapGroup.

Od svoje ustanovitve pred 8 leti je ansambel EnKnapGroup sodeloval z več kot 30 slovenskimi in mednarodnimi koreografi ter gledališkimi režiserji, ter ustvaril več kot 20 celovečernih predstav in plesni film. Svoj repertoar predstavlja z več kot 50 uprizoritvami letno na domačih odrih ter rednimi mednarodnimi turnejami. Trenutno skupina ustvarja nove produkcije z več uveljavljenimi mednarodnimi avtorji; z madžarsko koreografinjo Adrienn Hód in libanonskim koreografom Guyjem Naderjem bo ustvarila produkcijo, ki bo premierno na ogled 12. maja 2016. Predstava In Pursuit of Happines (»Na sledi sreči«), ki bo nastala s Pavolom Liško in Kelly Copper iz svetovno priznanega Natural Theater of Oklahoma, pa bo premiero imela 1. decembra 2016.

 

 

 

Teaser4
Teaser4
O predstavi
O predstavi
Teaser3
Teaser3
Teaser2
Teaser2
Teaser1
Teaser1

« Napovednik|Glasba|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod EN-KNAP, Club Guy & Roni, Slagwerk Den Haag

Režija in koreografija: | Guy Weizman in Roni Haver
Skladatelja | Hugo Morales in Pepe Garcia
Glasbeni vodja | Fedor Teunisse
Besedilo in dramaturgija | Martijn de Rijk in Bas Heijne
Ustvarjalci in izvajalci:| EnKnapGroup (Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Nik Rajšek, Ana Štefanec, Tamás Tuza), Club Guy & Roni (Camilo Chapela, Angela Herenda, Dunja Jocic, Veerle van Overloop, Adam Peterson)
Tolkala | Slagwerk Den Haag (Pepe Garcia, Niels Meliefste, Frank Wienk)
Svetloba | Wil Frikken
Zvok:  Martin J.A. Lambeek
Kostumi: | Slavna Martinovic
Svetovalec scenografa: | Ascon de Nijs


Koprodukcija: | Zavod EN-KNAP, Club Guy & Roni, Slagwerk Den Haag


Fotografije: | Andrej Lamut, Aleš Fevžer


 
Projekt EKG+, ansambel za sodobni ples, poteka v okviru operacije Nove karierne perspektive II. Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov, razvojne prioritete »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti« prednostne usmeritve »Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti«.

 

 

Po majski premieri in reprizi v Španskih borcih (21. in 22. maja ob 20. uri) bo predstava poleti in jeseni na obsežni turneji po Nizozemskem in kasneje se v Južni Koreji, v Sloveniji pa bo na ogled še 7. septembra ob 21. uri v Križankah, v okviru 63. Ljubljana Festivala.


 

Častni sponzor gostovanja je Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske.


Trajanje: 75 minut

Vstopnice:
16/14,40* eur (*dijaki, študenti, upokojenci, brezposelni, hendikepirane osebe)

 

Morda vas zanima tudi

Svetovna premiera Fobije na festivalu Noorderzon

Novice

20. 8. ob 21. uri se bo s svetovno premiero plesne predstave Fobija, katere koproducent je Zavod EN-KNAP, začela 25. edicija festivala enega...

Fobija v predprodaji Ljubljana Festivala do 15. 6.!

Novice

Fobija, ki je bila premierno predstavljena 21. maja v Španskih borcih, bo v Sloveniji ponovno na ogled 7. septembra ob 20. uri v Križankah v okviru...

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas