Otvoritev sezone v Španskih borcih

Otvoritev sezone v Španskih borcih

15. septembra Španski borci vstopamo v novo sezono s Fake Orchestra, EnKnapGroup, Zlatkom, Kombinatkami, mednarodnima plesnima uspešnicama Basse Danse in Por sal y samba ter fotografskim pregledom predstav Iztoka Kovača in skupine En-Knap.

Moste bo ob 17. uri prebudila godba Pihalnega orkestra Bežigrad! Ker bomo skupaj neumorni do poznega večera, vam bomo v okrepčilo postregli z brezplačnim golažem!

Pridružite se nam 15. septembra pred Španskimi borci - vstopnine ni!
 

Program
(za podrobne informacije o posameznem delu programa kliknite na povezavo v naslovu)

pred Španskimi borci
17:00      Pihalni orkester Bežigrad z dirigentom Viktorjem Kresnikom

17:00 - 20:00 Otroške ustvarjalne delavnice društva Diotima

17:30      HEX (elektro-drum’n’bass-punk)

18:00      Ženski pevski zbor Kombinat (pesmi upora z vsega sveta)

18:30      Zlatko (rap)

19:00      EnKnapGroup (sodobni ples)

19:40      Fake Orchestra (glasbe sveta)

Velika dvorana
20:30      Hodworks (HU): Basse danse
                Carles Casallachs (NL/ES): Por Sal y Samba
                (plesni predstavi)

pred Španskimi borci
20:30      DJ-program

Galerija Internacionala
21:30     Krila na odru. Fotografski pregled scenskih predstav Iztoka Kovača in     skupine En-Knap 1986-1995 fotografa Antonia Živkoviča (otvoritev razstave)

23:00      After Party v Etno klubu Zlati Zob, Zaloška 69
 

 

NASTOPILI BODO:

Fake Orchestra - Glasbeni multižanrski kolektiv Fake Orchestra pod vodstvom Igorja Leonardija je od svojega nastanka leta 1998 eden od pionirjev predelav slovenske ljudske pesmi v bolj moderne glasbene oblike, kot so jazz balada, afriški ritmi, samba in druge. Leta 2004 so izdali zgoščenko Fake World, tej pa je sledil album s pomenljivim naslovom Made in China (2008), prav tako s slovenskimi ljudskimi napevi.  V zadnjem obdobju se je pri nas pojavilo več izvajalcev, ki slovenske ljudske pesmi izvajajo v jazzovskih in rockovskih priredbah. Z novim projektom, ki temelji na funk in afro ritmih, pa Fejki na to področje vnašajo tudi plesni element. Novi stilski usmeritvi so prilagodili tudi zasedbo in dodali tri-člansko pihalno sekcijo. Širjenje zasedb v današnjih težkih časih sicer ni trend, Fake Orchestra pa je od nekdaj bil širši kolektiv slovenskih ustvarjalnih glasbenikov!

EnKnapGroup – plesna intervencija
Stalna plesna skupina EnKnapGroup, ki jo je leta 2007 ustanovil eminenten slovenski koreograf Iztok Kovač (za svoje vodenje skupine je letos prejel tudi Župančičevo nagrado), je v tem trenutku edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Sestava izjemnih plesalcev dela pod Kovačevim umetniškim vodstvom z mednarodno priznanimi koreografi in režiserji izrazito raznorodnih estetskih provenienc ter se razvija v prvovrsten plesni ansambel. Od leta 2009 ima EnKnapGroup svoj domicil v Centru kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah. 

Zlatko - Nastop enega najbolj vročih slovenskih raperjev. Svet je lep. Tako je Zlatko, otrok ulice z ljubljanskih Fužin, pred štirimi leti poimenoval svoj prvi album, ki je izšel, pa ne po naključju, 11. septembra. Ljubljenec občinstva in večni upornik.

ŽPZ Kombinat – Ženski pevski, katerega credo je z rdečo kredo pisati izročilo upora. Ne na stene, na ušesne membrane! Z glasom ohranjati spomin na glas(be)no tradicijo pokončne hrbtenične drže, ki ne podlega družbeni skoliozi. Združene so v pesmi in prepričanju, da je upor ena osnovnih človekovih pravic. Nabrusimo kose, dol s suženjstvom! Naj vam ob Kombinatkah zavre uporniška kri!

Pihalni orkester Bežigrad - godba s 60-letno tradicijo, ki je pred Španske borce že ob lanski otvoritvi zbobnala okolišane. 

DJ-program

Ustvarjalne delavnice za otroke pod vodstvom Društva za razvoj ustvarjalnosti Diotima, ki v Španskih borcih vsako leto organizira redne brezplačne ekološke in likovne delavnice.

Vrhunec večera predstavljata mednarodni plesni produkciji:

Hodworks(Madžarska): Basse Danse (40 min)
Predstava izhaja iz najpogostejšega dvorskega plesa 15. stoletja: basse danse. Nagrada Rudolfa Labana 2012 za najboljšo madžarsko sodobnoplesno predstavo prete

« Napovednik|Glasba|Ples in gledališče|Razstave|Za otroke

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod EN-KNAP

Število vstopnic za predstavi Basse Danse in Por Sal y Samba je omejeno. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na blagajni Španskih borcev, Zaloška 69, vsak delovnik med 17.in 19. uro ter uro pred prireditvami.

 

 

Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo, in Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS.

Gostovanje skupine Hodworks s predstavo Basse Danse s podporo Veleposlaništva Republike Madžarske v Ljubljani.

 

Sponzor:

Organizacija d.o.o.

 

V sodelovanju: 


 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas